https://pomorska.pl
reklama

Czekolada - kto nie powinien jej jeść? Takie są skutki uboczne jedzenia czekolady

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czekolada jest słodka, pyszna i do tego rozpływa się w ustach. Przygotowane na jej bazie desery, ciasta i kremy zachwycają smakiem. Niestety, jedzenie czekolady ma też swoje wady. Komu może ona zaszkodzić? Z jakimi lekami nie można jej łączyć?

Czekolada – nie tylko smak

Czekolada to produkt, który smakuje (prawie) każdemu. Do wyboru mamy warianty białe, mleczne i gorzkie, bąbelkowe, dwukolorowe i z wieloma dodatkami – bakaliami, chrupkami, czy masami owocowymi.

Czekolada świetnie smakuje solo, może być też podstawą to przygotowywania różnych dań – kremów do tortów, brownie, posypek, dekoracji cukierniczych. W sklepach dodatkowo znajdziemy też batoniki i ciasteczka oblane czekoladą, nadziewane pralinki, jak również czekoladę do picia. Jednak nie tylko o smak tu chodzi. Czekolada zawiera także magnez, żelazo, cynk, czy antyoksydanty. Jak wpływają one na nasz organizm?

Czekolada – właściwości zdrowotne

  • Czekolada korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, może nawet obniżyć ryzyko zawału serca!
  • Czekolada ma właściwości przeciwzapalne, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
  • Czekolada obniża ciśnienie krwi.
  • Jedzenie czekolady pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
  • Czekolada zapobiega rozwojowi miażdżycy i zatorów w układzie krwionośnym.
  • Jedzenie czekolady może podnieść sprawność intelektualną, pobudza umysł i zapobiega chorobom otępiennym.
  • Spożywanie czekolady pozwala złagodzić skutki stresu, poprawić samopoczucie i dodać energii.

Czekolada ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, które mogą wspierać funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, co może przyczynić się do obniżenia ryzyka zawału serca. Jej właściwości przeciwzapalne pomagają zmniejszyć ryzyko nowotworów, a regularne spożywanie czekolady może także obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.

Dodatkowo, czekolada zapobiega rozwojowi miażdżycy i zatorów w naczyniach krwionośnych. Co więcej, ma zdolność do stymulowania umysłu, co sprzyja podniesieniu sprawności intelektualnej oraz przeciwdziała chorobom otępiennym. Spożywanie czekolady pomaga także złagodzić skutki stresu, poprawić nastrój i dodać energii na co dzień.

Kto nie powinien jeść czekolady?

Czekolada, mimo iż smaczna i pełna cennych składników, nie może być spożywana przez każdego. Przy jakich schorzeniach należy jej unikać? Jakie leki mogą wchodzić z nią w niekorzystne interakcje? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszej galerii zdjęć.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska