
Takie właściwości ma czosnek
Czosnek to naturalny antybiotyk. Stosowany jest jako przyprawa, by dodać potrawom smaku, ale ma również wiele udowodnionych właściwości leczniczych.
Najzdrowszy jest czosnek surowy i właśnie w takiej formie spożywany daje najwięcej korzyści zdrowotnych.
Zobacz, jak na nasz organizm działa czosnek i dlaczego warto go jeść codziennie. ►

Czosnek to bogate źródło witamin i składników mineralnych
Czosnek zawiera min. składniki mineralne:
► witaminy z grupy B (B1, B2, B3), A, C, [unicode_pictographs]%F0%9D%9B%BD[/unicode_pictographs]-karoten,
► potas, fosfor, selen, żelazo, cynk, siarkę, magnez,
► rzadkie mikroelementy, takie jak nikiel, kobalt, chrom,
► błonnik pokarmowy,
► aminokwasy,
► cukry,
► flawonoidy,
► fitosterole,
► polifenole.

Czosnek na infekcje i przeziębienie
Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. To naturalny antybiotyk. Warto stosować go, by złagodzić przebieg infekcji, a także całorocznie, by zbudować odporność. Czosnek zwalcza wirusy grypy, opryszczki, a także wirusy powodujące zapalenie płuc. Zmniejsza również uczucie duszności oraz ułatwia odkrztuszanie wydzieliny. Czosnek pomaga też udrożnić zatoki i wspomaga regenerację błony śluzowej górnych dróg oddechowych, co jest pomocne przy katarze.

Czosnek na układ pokarmowy
Czosnek zwiększa wydzielanie soków trawiennych, wspomaga przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Przyśpiesza wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit, przez co zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego warto dodawać go do potraw ciężkostrawnych.