Roślina, którą potocznie nazywamy czosnkiem, to czosnek pospolity czy czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) – gatunek byliny należący do rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowych). To warzywo, przyprawa i roślina lecznicza.
Częścią jadalną czosnku jest cebula zwana główką. Złożona jest z kilku do kilkunastu cebulek zwanych ząbkami lub pazurkami. To właśnie cebulę czosnku kupujemy w sklepie i używamy jako przyprawy.
Dlaczego czosnek jest ostry i pali?
Czosnek swój specyficzny zapach i ostry smak zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w cebuli. Olejek czosnkowy zawiera alliinę oraz enzym allinazę, który po roztarciu czosnku zamienia allinę w allicynę – związek o charakterystycznym zapachu i bakteriobójczych właściwościach.
Ile czosnku można zjeść dziennie?
Zalecana dawka dzienna czosnku to przynajmniej jeden ząbek, ale najlepiej spożywać 2-3 ząbki dziennie, wówczas można wykorzystać w pełni dobroczynne działanie czosnku.
Czosnek - właściwości zdrowotne
Świeże ząbki czosnku zawierają sporą dawkę witaminy C (do 31 mg witaminy C w 100 g czosnku). Czosnek to również źródło witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1), składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, fosforu, siarki.
Na to pomaga czosnek
Czosnek jest bardzo zdrowy. Wspomaga pracę układu krwionośnego, pokarmowego, oddechowego, wzmacnia odporność, zawiera wiele cennych witamin i innych składników. Na co pomaga czosnek? Dowiesz się z naszej galerii - sprawdź, dlaczego warto jeść czosnek.
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3
► ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój
