Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czosnek - takie ma właściwości. Nie tylko na odporność. Zobacz, na co jest dobry czosnek

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Czosnek to naturalny antybiotyk. Stosowany jest jako przyprawa, by dodać potrawom smaku, ale ma również wiele udowodnionych właściwości leczniczych. Najzdrowszy jest czosnek surowy i właśnie w takiej formie spożywany daje najwięcej korzyści zdrowotnych.Zobacz, jak na nasz organizm działa czosnek i dlaczego warto go jeść codziennie. ►
Czosnek to naturalny antybiotyk. Stosowany jest jako przyprawa, by dodać potrawom smaku, ale ma również wiele udowodnionych właściwości leczniczych. Najzdrowszy jest czosnek surowy i właśnie w takiej formie spożywany daje najwięcej korzyści zdrowotnych.Zobacz, jak na nasz organizm działa czosnek i dlaczego warto go jeść codziennie. ► Pixabay.com
Czosnek to bardzo popularne warzywo, uprawiany jest na całym świecie. Ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie. Czosnek to naturalny antybiotyk - wykazuje silne działanie antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze. Szeroko znane i wykorzystywane są właściwości wzmacniania odporności dzięki spożywaniu czosnku. A to nie wszystko. Zobacz, jakie właściwości zdrowotne ma czosnek i dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.

Roślina, którą potocznie nazywamy czosnkiem, to czosnek pospolity czy czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) – gatunek byliny należący do rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowych). To warzywo, przyprawa i roślina lecznicza.
Częścią jadalną czosnku jest cebula zwana główką. Złożona jest z kilku do kilkunastu cebulek zwanych ząbkami lub pazurkami. To właśnie cebulę czosnku kupujemy w sklepie i używamy jako przyprawy.

Dlaczego czosnek jest ostry i pali?

Czosnek swój specyficzny zapach i ostry smak zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w cebuli. Olejek czosnkowy zawiera alliinę oraz enzym allinazę, który po roztarciu czosnku zamienia allinę w allicynę – związek o charakterystycznym zapachu i bakteriobójczych właściwościach.

Ile czosnku można zjeść dziennie?

Zalecana dawka dzienna czosnku to przynajmniej jeden ząbek, ale najlepiej spożywać 2-3 ząbki dziennie, wówczas można wykorzystać w pełni dobroczynne działanie czosnku.

Czosnek - właściwości zdrowotne

Świeże ząbki czosnku zawierają sporą dawkę witaminy C (do 31 mg witaminy C w 100 g czosnku). Czosnek to również źródło witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1), składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, fosforu, siarki.

Na to pomaga czosnek

Czosnek jest bardzo zdrowy. Wspomaga pracę układu krwionośnego, pokarmowego, oddechowego, wzmacnia odporność, zawiera wiele cennych witamin i innych składników. Na co pomaga czosnek? Dowiesz się z naszej galerii - sprawdź, dlaczego warto jeść czosnek.

Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3
ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska