Jeszcze w środę po południu minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski apelował, by nie zamykać targowisk, które są miejscem pracy: " To miejsca pracy wielu osób i ich rodzin. To miejsca, na które docierają produkty od rolników, którzy mają dziś ograniczony zbyt", przekazał 25 marca szef resortu rolnictwa na portalach społecznościowych.
"Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością", wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny i przestawia zalecania działań zapobiegających zagrożeniu epidemiologicznemu. I rekomenduje zarządcom targowisk stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych.
Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!
Targowiska, bazary, na których sprzedawana jest żywność – zalecane GIS dotyczące ich działania
- Stosować właściwą higienę rąk. W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem
- Stosować higienę kaszlu i oddychania
- Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
- Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
- Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
- W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych
Jak często myć ręce pracując na targowisku? Osoby mające kontakt z żywnością, muszą to robić według GIS:
- Przed rozpoczęciem pracy;
- Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
- Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
- Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
- Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
- Po skorzystaniu z toalety;
- Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
- Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
- Po kontakcie z pieniędzmi.
Inne przykłady zaleceń:
- nie należy kłaść produktów tj. ser, wędliny, mięso etc. bezpośrednio na wadze,
- zintensyfikować procesy mycia i dezynfekcji – podłóg, lad, używanego sprzętu sklepach, koszyków sklepowych, kas, taśm przy kasach, poręczy, uchwytów, terminali płatniczych etc.;
- Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
- na straganach i stoiskach np. z owocami i warzywami: podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
Szczegółowe zalecenia GIS dla targowisk i bazarów
GIS skierował się również do zarządców targowisk:
"Bardzo ważna jest dbałość o czystość i higienę całego targowiska, zarządzanie odpadami – wywóz śmieci, regularne sprzątanie, a także zintensyfikowanie mycia i dezynfekcji toalet, wskazane jest ustalenie harmonogramów dezynfekcji obiektów ogólnodostępnymi środkami, dbałość o odstępy między klientami (np. informacje w formie plakatów jak myć ręce w toaletach ogólnodostępnych, wywieszki, a jeśli to konieczne ograniczenie liczby klientów przebywających jednocześnie na targowisku/bazarze, zapewnienie przy wejściu na bazar/targowisko pojemników z płynem dezynfekcyjnym)".
Oprac. na podstawie zaleceń GIS.gov.pl
