https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czy warto wybierać produkty z większą ilością białka? Oznaczenie „produkt wysoko białkowy” nie zawsze wystarczy

Agnieszka Romanowicz
Przed zakupem produktu białkowego warto sprawdzić jego skład, zwłaszcza tabelę wartości odżywczych.
Przed zakupem produktu białkowego warto sprawdzić jego skład, zwłaszcza tabelę wartości odżywczych. Pixabay
Produkty wysoko białkowe nie są niezbędne dla zdrowia, ale mogą pomóc osobom na diecie i sportowcom. Ważne jest czytanie etykiet, bo napis „high protein” to czasem tylko reklama.

Spis treści

- Kupuję produkty wysoko proteinowe odkąd przeszedłem badanie wieku metabolicznego w jednym z gabinetów w Toruniu. W lipcu skończę 52 lata, a z badania wyszło, że mam 63 - przyznaje Czytelnik z Torunia. - Dietetyczka zaleciła mi dietę, w tym produkty wysokobiałkowe. W ostatnich latach namnożyło się ich w marketach. Dietetyczka zaleciła mi zawsze czytać etykiety, bo oznaczenie „high protein” dość często nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Spożywania białka może zapobiegać podjadaniu

- Wiele badań wykazuje, że zwiększona ilość białka w diecie może prowadzić do uzyskania większego uczucia sytości i pozwolić na utrzymanie go dłużej po posiłku - potwierdza Justyna Kowalska-Bąbik z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Spożycie posiłku z wysoką zawartością białka prowadzi bowiem do zmniejszenia wydzielania greliny (tzw. hormonu głodu), a zwiększenia wydzielania hormonów sytości, czyli GLP-1 oraz cholecystokininy.

Ponadto osoby biorące udział w badaniach po posiłkach wysokobiałkowych zgłaszały większe uczucie sytości i zmniejszenie apetytu, przez co spożywały mniejszy kolejny posiłek w porównaniu do osób, którym podano mniej białka.

- Wpływ białka na apetyt może zatem znacząco ułatwiać utrzymanie prawidłowych nawyków żywieniowych i zapobiegać np. podjadaniu - zaznacza specjalistka. - Dodatkowo, część badań wykazuje pozytywny wpływ zwiększonej ilości białka w diecie na kompozycję ciała. Diety wysokobiałkowe mogą pomagać w zminimalizowaniu strat masy mięśniowej w trakcie odchudzania.

Białko cenne dla sportowców, ale trzeba uważać

Produkty wysoko białkowe są szczególnie cenne dla sportowców. - W przypadku osób trenujących rekreacyjnie, nawet kilka razy w tygodniu, nie ma potrzeby zwiększenia ilości białka w diecie - informuje Justyna Kowalska-Bąbik. - Zabieg taki może jednak przynieść korzyści w przypadku osób chcących zwiększać masę mięśniową, czy nastawionych na poprawę wyników sportowych. Dla intensywnie trenujących kulturystów zapotrzebowanie na białko może wynieść ok. dwóch gramów na kilogram masy ciała w ciągu doby, czyli dwukrotnie więcej niż zalecenia dla osób dorosłych. Jednak w większości przypadków już 1,2 - 1,6 grama na kilogram masy ciała są wystarczające, by osiągnąć zamierzone efekty.

Z białkiem nie wolno przesadzać. - Choć nie określono maksymalnego, bezpiecznego poziomu białka, wiadomo, że jego nadmierne spożycie (powyżej 2 g na kg masy ciała na dobę) może zwiększać ryzyko m.in. osteoporozy czy powstawania kamieni nerkowych - ostrzega specjalistka.

Czasami "High protein" to tylko reklama

Przyznaje ona, że oznaczenie „produkt wysoko białkowy” nie zawsze wystarczy. - Przed zakupem produktu proteinowego warto zapoznać się z jego etykietą - zaleca. - Należy sprawdzić skład produktu, a także tabelę wartości odżywczych. Ważne, by jak najczęściej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, z krótką listą składników i bez dodatków do żywności, takich jak barwniki, konserwanty czy wzmacniacze smaku.
Poleca ona przede wszystkim produkty z mniejszą zawartością tłuszczu (zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych) oraz soli i cukru.

- Produkty oznaczone jako proteinowe to często wyłącznie chwyt marketingowy - zaznacza. - Przykładowo, mozzarella light, czy parówki z piersi kurczaka z dużą zawartością mięsa (100 g mięsa na 100 g produktu) będą charakteryzowały się niemal identyczną wartością odżywczą i składem, co ich odpowiedniki oznaczone przez producenta jako „high protein”. Zbliżone wartości w tabeli znajdziemy także w przypadku jogurtu typu skyr i jogurtu naturalnego proteinowego. Z tego względu przy wyborze nie należy się kierować wyłącznie deklaracją producenta o wysokiej zawartości białka.

Odpowiednią ilość białka można dostarczyć spożywając: mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, ryby i czy nasiona roślin strączkowych. - Przykładowo, ważący 85 kg mężczyzna powinien zjeść w ciągu dnia: 90 g twarogu półtłustego (1/2 kostki), 200 g mięsa z piersi kurczaka (1 pojedyncza pierś), 50 g hummusu (2 łyżki) oraz 2 jaja kurze by uzyskać w ten sposób ok. 78 g białka. Dodatkowo, pewne ilości tego składnika będą pochodzić z pełnoziarnistych produktów zbożowych - podpowiada ekspertka.

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska