
Siemię lniane
3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka drobno zmielonych nasion siemienia lnianego odstawić na 10 minut = 1 jajko
Zmielone nasiona siemienia lnianego w połączeniu z wodą zmieniają się w żel, który daje lepkość podobną do białek jaj.

Jogurt, maślanka
¼ szklanki jogurtu roślinnego, naturalnego lub maślanki (ok. 60 g) = 1 jajko
Idealny zamiennik jajek do wypieków, w których dodano już inny środek spulchniający. Maślanka czy jogurt jako substytut jajka jest używany bardziej do wiązania i nawilżania.

Olej
1,5 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki wody = 1 jajko
To idealny zamiennik jajek w przepisach takich jak szybkie pieczywo, babeczki i bułeczki.

Masło orzechowe
3 łyżki kremowego masła orzechowego = 1 jajko
Wypieki nabiorą orzechowego posmaku, ale kremowa konsystencja masła orzechowego zadziała jako środek wiążący.