9 z 17

fot. pixabay.com
Woda gazowana
¼ szklanki wody gazowanej = 1 jajko
10 z 17

fot. pixabay.com
Mus jabłkowy
¼ szklanki musu jabłkowego (ok. 60 g) = 1 jajko
Idealny do wypieków, w których działa inny środek spulchniający, ten substytut jajka jest używany bardziej do wiązania i nawilżania. Najlepiej nadaje się niesłodzony zwykły mus jabłkowy, jednak jeśli używa się słodzonego, wystarczy zmniejszyć ilość słodzidła sugerowanego w przepisie.
11 z 17

fot. pixabay.com
Banany
¼ szklanki rozgniecionego banana (ok. 60 g) = 1 jajko
Puree z banana nada wyjątkowy smak i słodycz każdemu przepisowi na wypieki. Ten zamiennik jajek nie pomoże wyrosnąć wypiekom, ale zapewni dużo wilgoci.
12 z 17

fot. pixabay.com
Odżywka białkowa
1 łyżka odżywki białkowej 3 łyżki wody = 1 jajko