13 z 17

fot. pixabay.com
Nasiona chia
1 łyżka nasion chia ⅓ szklanki wody odstawić na 15 minut = 1 jajko
Działa podobnie jak siemię lniane. Ten zamiennik jajka sprawdzi się najlepiej jako spoiwo w szybkich pieczywach i ciastkach.
14 z 17

fot. pixabay.com
Tofu
¼ szklanki zmiksowanego na gładko tofu = 1 jajko
Zmiksowane tofu świetnie sprawdzi się w przepisach na wypieki, które zawierają już środek spulchniający, jak soda oczyszczona lub proszek do pieczenia a także do gęstych deserów, takich jak ciasta lub ciastka czekoladowe.
15 z 17

fot. pixabay.com
Purée z dyni
¼ szklanki purée z dyni (ok. 60 g) = 1 jajko
Zamiast dyni można użyć też purée ze słodkich ziemniaków czy marchewki.
16 z 17

fot. pixabay.com
Powidła
⅓ szklanki powideł śliwkowych lub konfitur (ok. 60 g) = 1 jajko