
Kultowe dania PRL
Pamiętasz jeszcze smak kultowych pyszności serwowanych w barach mlecznych w całym kraju? Na kolejnych slajdach znajdziesz najpopularniejsze potrawy, które każdy powinien spróbować!

Kluski leniwe
Kluski leniwe to proste danie przygotowywane z twarogu, mąki i jajek. Jedni wolą je w wersji na słodko, posypane cukrem, inni ze złocistą panierką z masła i bułki tartej. W obu wersjach jednak są równie pyszne!

Pierogi ruskie
Pierogi ruskie nadziewane twarogiem, ziemniakami i cebulką to klasyk barów mlecznych. Były bardzo sycące, treściwe, szczególnie jeśli były serwowane ze skwarkami na wierzchu.

Zupa pomidorowa
Najpopularniejsza zupą w barach mlecznych wcale nie był rosół, a zupa pomidorowa. Podawana były na wiele sposobów – z makaronem, ryżem, czy lanymi kluskami. Drugim hitem była niewątpliwe zupa szczawiowa z jajkiem.