Bary mleczne – polski hit
Pierwszy bar mleczny powstał już w XIX wieku w Warszawie. Odniósł tak wielki sukces, że inni przedsiębiorcy spieszyli z otwieraniem kolejnych tego typu lokali gastronomicznych. Swój rozkwit bary mleczne miały niewątpliwie za czasów PRL – w samej stolicy było ich wtedy ponad 40! Obecnie nadal w wielu miastach one funkcjonują, choć są o wiele mniej popularne niż dawniej.
Bary mleczne - jedzenie dla każdego
Głównym założeniem barów mlecznych było to, by każdy – bez względu na zasobność portfela – mógł się tam najeść do syta. Dania były tanie, lecz treściwe i sycące. Głównie jarskie, bazujące na jajkach, twarogu, czy mące, choć w menu były również zupy, kotlety, a nawet desery.
W barach każdy mógł zamówić smaczną potrawę z kuchni polskiej, a przy tym nie wydać fortuny. Warto wspomnieć też o charakterystycznym wystroju barów mlecznych. Kwadratowe stoliki przykryte ceratami (lub bez nich), proste krzesła z niskimi oparciami, lada, a do tego grube ceramiczne naczynia – to przywołuje wiele wspomnień.
Top 10 dań z barów mlecznych
W naszej galerii zdjęć prezentujemy listę dziesięciu najpopularniejszych dań, jakie można było zamówić w barach mlecznych w całym kraju. Czy wśród nich jest twoja ulubiona potrawa? Przekonaj się już teraz!