
Naleśniki z serem
W barach mlecznych nie zabrakło też dań na słodko, a jednym z nich były naleśniki z serem. Cienkie ciasto z twarogiem (często z nutą wanilii lub rodzynkami) to danie, którym zajadały się chętnie nie tylko dzieciaki.

Kasza gryczana
Kasza gryczana, dziś zapomniana, królowała w czasach PRL. Zapewniała uczucie sytości na długo, szczególnie, że serwowana była z dodatkiem słoniny lub boczku w formie skwarek. W niektórych barach ograniczono się jednak to polewania jej masłem.

Jajecznica i pasta jajeczna
Na śniadania w barach mlecznych często podawano dania z jajek – mogła to być jajecznica, jak również pasta jajeczna do smarowania chleba. Szczypiorek podbijał ich smak, a majonez w paście nadawał przyjemnie kremowej konsystencji.

Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami obecnie kojarzą się nam z daniem wigilijnym, jednak dawniej można było zajadać się nimi przez cały rok w barach mlecznych. Naleśnikowe ciasto wypełnione po brzegi grzybami, a następnie panierowane i smażone na złoty kolor to doskonała potrawa nie tylko dla wegetarian!