
Pomarańczowy deser na gorąco
Składniki: 4 pomarańcze, 4 żółtka jajek, 150 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, aromat rumowy lub pomarańczowy
Wykonanie: Pomarańcze dzielimy na cząstki, usuwamy błonki. Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy ze śmietaną i aromatem. Krem wlewamy do żaroodpornych miseczek. Ozdabiamy cząstkami owoców. Posypujemy cukrem pudrem. Zapiekamy w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez 5 minut. Można podać z bitą śmietaną.

Racuchy
Składniki: 2 jabłka, 200 ml mleka, 1 jajko, szklanka mąki pszennej, łyżka cukru wanilinowego, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, tłuszcz do smażenia
Wykonanie: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, następnie mleko i jajko. Mieszamy. Obrane jabłka kroimy na plasterki lub półplasterki. Wkładamy je do ciasta. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy około łyżkę ciasta i po 3 kawałki jabłek na 1 racucha. Smażymy każdą stronę około 1,5 minuty na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.