
Budyń z czekoladą
Składniki: opakowanie budyniu, 500 ml mleka, pół tabliczki czekolady, drobne owoce (porzeczki, maliny lub borówki)
Wykonanie: budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, wlać do pucharków. Do każdego wrzucić kostki czekolady, udekorować owocami

Jabłka pieczone
Składniki: 4 średnie jabłka, garść rodzynek, 2 pełne łyżki płynnego miodu, 20 g orzechów włoskich, pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie: jabłka myjemy, odcinamy górę z ogonkiem, wydrążamy, usuwając gniazda nasienne (nożykiem lub specjalnym narzędziem). Mieszamy rodzynki z miodem, cynamonem i orzechami. Mieszankę wkładamy do wydrążonych jabłek. Oprószamy jabłka cynamonem i zamykamy odkrojoną częścią z ogonkiem. Pieczemy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach około 40 minut.

Deser czekoladowy
Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady, pół tabliczki mlecznej czekolady, 50 g masła, 100 g cukru, 50 g wiśni bez pestek lub malin (mogą być mrożone), 50 g kakao, 2 jajka, 3 łyżki mąki
Wykonanie: Gorzką czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i kakao, rozpuszczoną czekoladę. Przekładamy do foremek do zapiekania do ½ wysokości. Połowę masy zostawiamy. Do foremek wkładamy też kawałki mlecznej czekolady i po kilka owoców. Przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około 11 minut. Jemy zaraz po upieczeniu.

Rogaliki francuskie
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, tabliczka czekolady lub 2 jabłka/gruszki, 1 jajko, cukier puder
Wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na trójkąty, na każdym układamy kawałek czekolady lub owocu. Zawijamy i zaginamy, by powstał rogalik. Pieczemy około 15 minut. Posypujemy cukrem pudrem