1 z 28
Przewijaj galerię w dół

fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Zobacz w galerii desery i kawiarnie z PRL
2 z 28

fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Desery z PRL
W czasach PRL popularnych było kilka ciast pieczonych. Oprócz serników, często w wielu domach i kawiarniach robione były fale Dunaju czy murzynki. Powszechne były ciasta tortowe, z kremami, m.in. metrowce, karpatki, jeż czy węgierskie. Były także ciasta na zimno – m.in. kryształek czy blok czekoladowy. Z ciasteczek prym wiodły tzw. orzeszki (do nich potrzebne było urządzenie podobne do gofrownicy) i ziemniaczki. Było także sporo deserów serwowanych w pucharkach.
3 z 28

fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Menu lokalu z czasów PRL
Na archiwalnych zdjęciach można zobaczyć jakie desery serwowano w lokalach
4 z 27