
Krem sułtański - przepis
Składniki: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej), 30 g cukru pudru, 20 g kakao, 50 g rodzynek, 60-70 ml rumu, 10 małych bezików
Wykonanie: rodzynki przelewamy wrzątkiem na sicie, wkładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy na minimum godzinę. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder, ubijamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników, chwilę, na najniższych obrotach miksera. Na dno pucharków wrzucamy połowę pokruszonych bezików i odcedzonych rodzynek. Nakładamy białą bitą śmietanę. Przed podaniem posypujemy resztą pokruszonych bez i rodzynek.
Ciasto jeż

Ciasto jeż - przepis
Ciasto: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3 łyżki mąki, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 mały proszek do pieczenia.
Krem: 2 kostki margaryny, 1,5 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki kakao
Poncz: 1 szklanka herbaty – mocnej, 1-2 łyżki wódki w wersji dla dorosłych, 1-2 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżeczki cukru.
Do dekoracji: 2 paczki migdałów
Ciasto: Białka ubijamy na puch, dodajemy żółtka, cukier i resztę składników. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Robimy krem: cukier ucieramy z jajkami na pianę. Oddzielnie ucieramy margarynę, dodajemy do niej jajka. Do połowy kremu dodajemy kakao.
Biszkopt kroimy na trzy warstwy. Z papieru wycinamy kształt dużej łzy. Z pomocą szablonu docinamy biszkopt. Każda następna warstwa powinna być mniejsza od poprzedniej. Na ciasto potrzeba 5-6 warstw. Każdy placek nasączmy ponczem i smarujemy jasnym kremem. Ciemnym kremem smarujemy wierzch jeża. Wbijamy w niego migdały pokrojone w paseczki, tak by wyglądały jak kolce. Buzie i oczy robimy z migdałów, czekolady czy gotowych dekoracji.