Wyjście do kawiarni w czasach PRL było swoistym wydarzeniem. W tych większych obiektach, oprócz serwowania napojów i deserów, odbywały się potańcówki, koncerty i spotkania.
Kawiarnie w czasach PRL - zobacz zdjęcia
W dużych miastach już kilkadziesiąt lat temu kawiarnie dysponowały zaaranżowanymi ogrodami, tarasami czy altanami. Kawę serwowano zarówno parzoną jak i z ekspresu. Klienci dostawali ją w eleganckich filiżankach lub szklankach na podstawce lub w koszyczku.Zobacz w galerii zdjęcia kawiarni z PRL
W czasach PRL popularnych było kilka ciast pieczonych. Oprócz serników, często w wielu domach i kawiarniach robione były fale Dunaju, zebry czy murzynki. Powszechne były ciasta tortowe, z kremami, m.in. metrowce, karpatki, jeż czy węgierskie. Były także desery na zimno – m.in. kryształek, ptasie mleczko czy blok czekoladowy. Z ciasteczek prym wiodły tzw. orzeszki (do nich potrzebne było urządzenie podobne do gofrownicy) i ziemniaczki, czyli bajaderki. Było także sporo deserów serwowanych w pucharkach - galaretki, kremy, kisiele.
„Pucharkowe rarytasy” możemy zobaczyć w filmach z PRL. Krem sułtański pojawia się w produkcji "Dziewczyny do wzięcia".
