
Zobacz w galerii przepisy na desery z jabłek

Jabłka pod kruszonką
Składniki: 1 kg jabłek, 100 g zimnego masła, 140 g mąki, 90 g cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie: masło kroimy na kawałki, zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania konsystencji kruszonki. Wkładamy do lodówki. Obrane jabłka kroimy na kawałki, układamy w kokilkach do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy cynamonem oraz kruszonką. Zapiekamy w 180 stopniach około 13-15 minut. Można podać z lodami waniliowymi.

Kisiel jabłkowy
Składniki: 500 g jabłek, 1,5 szklanki wody, 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, sok z polówki cytryny, łyżka miodu lub cukru
Wykonanie: obrane jabłka kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka. Zalewamy szklanką wody. Wyciskamy sok z polówki cytryny. Prażymy. Jeśli lubimy idealnie gładką konsystencję, można zblendować. W połowie szklanki wody rozpuszczamy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Wlewamy do garnka z jabłkami (lub musem), mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Jeśli kisiel jest za mało słodki, można dodać łyżkę cukru lub miodu. Nakładamy do pucharków.

Owsianka
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, 3 szklanki mleka, 3-5 łyżek cukru, 2 jabłka, cynamon
Wykonanie: płatki owsiane płuczemy wodą, zalewamy mlekiem, dodajemy odrobinę soli. Gotujemy do miękkości - około 15 minut, mieszając, doprawiamy cukrem. Obrane jabłka kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy cukier, gotujemy przez około 15 minut, doprawiamy cynamonem, Owsiankę nakładamy do miseczek, na to kładziemy mus jabłkowy, można posypać brązowym cukrem, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.