5 z 11
Składniki: 2 jabłka, 200 ml mleka, 1 jajko, szklanka mąki...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Racuchy

Składniki: 2 jabłka, 200 ml mleka, 1 jajko, szklanka mąki pszennej, łyżka cukru wanilinowego, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, tłuszcz do smażenia
Wykonanie: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, następnie mleko i jajko. Mieszamy. Obrane jabłka kroimy na plasterki lub półplasterki. Wkładamy je do ciasta. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy około łyżkę ciasta i po 3 kawałki jabłek na 1 racucha. Smażymy każdą stronę około 1,5 minuty na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.

6 z 11
Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jabłka w kruchym cieście

Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru pudru,, 150 g masła, 1 żółtko, 1 jajko, opakowanie cukru waniliowego, łyżka śmietany, 5 jabłek
Wykonanie: zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pokroić na kwadraty o boku 10-12 cm. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki. Ułożyć na ciasto wypukłą stroną do góry. Ciasto można pozostawić w formie kwadratu, zagiąć rogi, by powstała koperta lub oblepić nim jabłko, formując też ogonek. Pieczemy w 180 stopniach, do uzyskania złotego koloru, około 20-25 minut.

7 z 11
Składniki: 200 g sypkiego ryżu, 500 ml mleka, 6 łyżek cukru,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Ryż z jabłkami

Składniki: 200 g sypkiego ryżu, 500 ml mleka, 6 łyżek cukru, 4 łyżki masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie: Ryż gotujemy w mleku, dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Obrane jabłka ścieramy na tarce, prażymy do miękkości (około 10-15 minut) na łyżce masła, dodajemy 3 łyżki cukru, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub kokilkach do zapiekania warstwę ryżu na mleku (około ½ porcji), jabłek i ryżu. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C.

8 z 11
Składniki: 4 średnie jabłka, garść rodzynek, 2 pełne łyżki...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jabłka pieczone

Składniki: 4 średnie jabłka, garść rodzynek, 2 pełne łyżki płynnego miodu, 20 g orzechów włoskich, pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie: jabłka myjemy, odcinamy górę z ogonkiem, wydrążamy, usuwając gniazda nasienne (nożykiem lub specjalnym narzędziem). Mieszamy rodzynki z miodem, cynamonem i orzechami. Mieszankę wkładamy do wydrążonych jabłek. Oprószamy jabłka cynamonem i zamykamy odkrojoną częścią z ogonkiem. Pieczemy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach około 40 minut.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Festiwal folkowy na skraju Puszczy Bydgoskiej. Do Rojewic po latach wraca Rykowisko

Festiwal folkowy na skraju Puszczy Bydgoskiej. Do Rojewic po latach wraca Rykowisko

Dopłata 2,3 tys. z myślą o seniorach. Takie są teraz dodatki do emerytur

Dopłata 2,3 tys. z myślą o seniorach. Takie są teraz dodatki do emerytur

Miasto Aleksandrów Kujawski ma sztandar. Zdjęcia, wideo

Miasto Aleksandrów Kujawski ma sztandar. Zdjęcia, wideo

Zobacz również

Giebnia okrętem flagowym mafii śmieciowej. Skarb Państwa stracił miliardy złotych

Giebnia okrętem flagowym mafii śmieciowej. Skarb Państwa stracił miliardy złotych

TOP 10 najwyższych wygranych w Lotto. Tu wygrali fortunę

TOP 10 najwyższych wygranych w Lotto. Tu wygrali fortunę