5 z 11
Składniki: 2 jabłka, 200 ml mleka, 1 jajko, szklanka mąki...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Racuchy

Składniki: 2 jabłka, 200 ml mleka, 1 jajko, szklanka mąki pszennej, łyżka cukru wanilinowego, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, tłuszcz do smażenia
Wykonanie: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, następnie mleko i jajko. Mieszamy. Obrane jabłka kroimy na plasterki lub półplasterki. Wkładamy je do ciasta. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy około łyżkę ciasta i po 3 kawałki jabłek na 1 racucha. Smażymy każdą stronę około 1,5 minuty na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.

6 z 11
Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jabłka w kruchym cieście

Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru pudru,, 150 g masła, 1 żółtko, 1 jajko, opakowanie cukru waniliowego, łyżka śmietany, 5 jabłek
Wykonanie: zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pokroić na kwadraty o boku 10-12 cm. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki. Ułożyć na ciasto wypukłą stroną do góry. Ciasto można pozostawić w formie kwadratu, zagiąć rogi, by powstała koperta lub oblepić nim jabłko, formując też ogonek. Pieczemy w 180 stopniach, do uzyskania złotego koloru, około 20-25 minut.

7 z 11
Składniki: 200 g sypkiego ryżu, 500 ml mleka, 6 łyżek cukru,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Ryż z jabłkami

Składniki: 200 g sypkiego ryżu, 500 ml mleka, 6 łyżek cukru, 4 łyżki masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie: Ryż gotujemy w mleku, dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Obrane jabłka ścieramy na tarce, prażymy do miękkości (około 10-15 minut) na łyżce masła, dodajemy 3 łyżki cukru, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub kokilkach do zapiekania warstwę ryżu na mleku (około ½ porcji), jabłek i ryżu. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C.

8 z 11
Składniki: 4 średnie jabłka, garść rodzynek, 2 pełne łyżki...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jabłka pieczone

Składniki: 4 średnie jabłka, garść rodzynek, 2 pełne łyżki płynnego miodu, 20 g orzechów włoskich, pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie: jabłka myjemy, odcinamy górę z ogonkiem, wydrążamy, usuwając gniazda nasienne (nożykiem lub specjalnym narzędziem). Mieszamy rodzynki z miodem, cynamonem i orzechami. Mieszankę wkładamy do wydrążonych jabłek. Oprószamy jabłka cynamonem i zamykamy odkrojoną częścią z ogonkiem. Pieczemy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach około 40 minut.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"To największy taki wyścig w Polsce!" Prezentacja drużyn w Grudziądzu

"To największy taki wyścig w Polsce!" Prezentacja drużyn w Grudziądzu

Pobiegli Śladami Bronka Malinowskiego!  Półmaraton Grudziądz-Rulewo. Zdjęcia z trasy

Pobiegli Śladami Bronka Malinowskiego! Półmaraton Grudziądz-Rulewo. Zdjęcia z trasy

Korki na starym moście w Toruniu. Wiemy, co się wydarzyło - kolizja bmw i seata

Korki na starym moście w Toruniu. Wiemy, co się wydarzyło - kolizja bmw i seata

Zobacz również

Pastelowe ombre - to modne paznokcie na maj 2025. Zobacz zdjęcia

Pastelowe ombre - to modne paznokcie na maj 2025. Zobacz zdjęcia

Sklepy otwarte w Majówkę 2025. Sprawdź, gdzie i kiedy zrobić zakupy

Sklepy otwarte w Majówkę 2025. Sprawdź, gdzie i kiedy zrobić zakupy