
Jabłka w cieście francuskim
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cynamonu, 1/4 opakowania budyniu waniliowego, 10g cukru, 75ml soku jabłkowego, jajko
Wykonanie: umyte jabłka, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem. Mieszamy budyń w małej ilości soku jabłkowego, resztę soku wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Gotujemy. Wlewamy rozmieszany budyń. Miksturę łączymy z jabłkami. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 kwadratów lub prostokątów. Na środek każdego kładziemy zimną masę jabłkową. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Składamy na pół, mocno sklejając brzegi. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem 10-15 minut w 220 stopniach C.

Kandyzowane jabłka na patyku
Składniki: 4 jabłka, 250 g cukru, 1 łyżka miodu, 50 ml wody, 4 zgniecione lub zmielone goździki, ½ łyżeczki cynamonu, 4 patyczki, opcjonalnie, czekolada, orzeszki lub posypki
Wykonanie: w jabłka wbijamy pionowo patyk. Cukier rumienimy w garnku o grubym dnie, na średnim ogniu. Dodajemy miód, przyprawy i wodę, następnie barwnik spożywczy. Gotujemy około 5 minut. W ostudzonej masie moczymy jabłka. Układamy na papierze do pieczenia. Możemy dodatkowo moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i pokruszonych orzechach lub gotowych posypkach.