
Kuchnia japońska często jest nazywana najzdrowszą na świecie. I taka prawdopodobnie jest. Japońskie społeczeństwo nie jest tak obciążone chorobami kardiologicznymi, miażdżycą, wysokim poziomem złego cholesterolu. Wśród Japończyków niewiele jest osób otyłych. Uważa się nawet, że dieta japońska sprzyja odchudzaniu.
Co sprawia, że dieta japońska jest taka zdrowa? Czytaj >>

Podstawą japońskiej kuchni są:
- ryż (gotowany na parze),
- makaron,
- ryby,
- tofu,
- natto (sfermentowana soja),
- soja,
- warzywa,
- owoce,
- owoce morza,
- wodorosty.
Dieta może zawierać jajka, nabiał lub mięso, chociaż zazwyczaj jest to niewielka część pośród spożywanych produktów.

Ryby i owoce morza to źródło zdrowych i bardzo potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chronią one przed chorobami układu krążenia oraz zapobiegają starzeniu się skóry.
Glony i wodorosty to bogate źródło jodu, który odpowiada za prawidłową pracę tarczycy.
Soja - świeża i fermentowana - dostarcza białko roślinne oraz błonnik, które wspomagają pracę układu trawiennego. Soja jest też źródłem mikro- i makroelementów, m.in. magnezu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza.
Ryż oraz makaron według kuchni japońskiej powinien być ugotowany al dente (na półtwardo) - wówczas zasyca na dłużej.
O zaletach spożywania owoców i warzyw nie trzeba chyba mówić. To bogate źródła witamin, błonnika pokarmowego oraz niektórych składników mineralnych.

Produkty poddawane są bardzo krótkiej obróbce termicznej lub są spożywane na surowo. Dzięki temu zachowują więcej wartości odżywczych.
Potrawy zawsze są świeże, przygotowywane tuż przed podaniem. Nie ma gotowania na tydzień, przechowywania i odgrzewania po kilka razy gotowych potraw.