
W kuchni japońskiej nieodzownymi składnikami potraw są sos sojowy, wasabi, sezam, wino ryżowe, ocet ryżowy. Dodatki te mają działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wspomagają też organizm przy zatruciach pokarmowych.

Serwowane porcje zwykle są małe. Zasadą jest podawanie poszczególnych elementów posiłku w osobnych naczyniach i samodzielne nakładanie porcji na talerz.
Według Japończyków należy jeść, aż poczujemy się najedzeni w 80 procentach. Zapobiega to przejadaniu się i przybieraniu na wadze.

Na co dzień Japończycy piją na gorąco zieloną herbatę lub na zimno herbatę jęczmienną. Mają one właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.

Dieta japońska jest niskokaloryczna, uboga w tłuszcze nasycone i cukry proste, za to bogata w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne.