
BROKUŁY
Podobnie jak inne zielone warzywa, brokuły również mają korzystny wpływ na skórę. Dzieje się tak głównie dzięki zawartości cynku i witaminy C oraz obecności luteiny. Pigment ten jest rodzajem karotenoidu odpowiedzialnego za żółty, czerwony i pomarańczowy kolor produktów. Jak wynika z badań, luteina chroni uszkodzenia skóry wywołane promieniami UV. Inne produkty bogate w luteinę to szpinak, papryka i marchewka.

JAJKA
Jaja są źródłem niezbędnych składników odżywczych, białek i tłuszczów, są także źródłem luteiny chroniącej skórę. Oprócz luteiny białko zawarte w jajach pomaga zachować integralność skóry. Badania pokazały, że niedobór białka i energii może powodować zanik skóry właściwej i zmniejszenie gęstości kolagenu. Ponadto zauważono, że całkowite spożycie tłuszczu może pozytywnie wpływać na elastyczność skóry.

OLIWA Z OLIWEK
Oliwa z oliwek to kolejny produkt bogaty w zdrowe tłuszcze. Jedna łyżka tego oleju zawiera około 14 gramów tłuszczu, z czego większość pochodzi ze źródeł nienasyconych. Oliwa z oliwek zawiera również witaminę E, która chroni skórę przed promieniami UV i może zwiększać wchłanianie karotenoidów - składnika odżywczego korzystnego dla skóry. Karotenoidy znajdują się także między innymi w pomarańczowej papryce, pomidorach i brokułach, można je też znaleźć w jarmużu, szpinaku i marchwi. Przygotowanie tych warzyw z oliwą z oliwek może pozwolić uzyskać więcej korzyści dla skóry.

TRUSKAWKI
Truskawki są źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Dzięki temu korzystnie wpływają na skórę, a badania sugerują również, że mają właściwości przeciwzapalne, które mogą leczyć trądzik. Spożywana witamina C może pełnić funkcje przeciwzapalne w organizmie, w tym przy problemach skórnych, a witaminę tę można również stosować miejscowo w celu dalszego wspomagania skóry.