Dzięki temu dostarczamy organizmowi niezbędne składniki odżywcze zapobiegające chorobom serca, w tym także zawałom, udarom mózgowym, cukrzycy, demencji a także: pewnym ciężkim rodzajom nowotworów.
I takie oraz całkiem inne potrzebne informacje znajdziemy w książce pod tytułem: "Dieta winna". Poradnik zawiera także pięćdziesiąt łatwych przepisów na smakowite potrawy oraz dwutygodniowy harmonogram zdrowego odżywiania. Ale czy warto ufać zaleceniom autora i czy warto wpisać skomponowane przez niego przepisy na stałe do swojego jadłospisu?
Roger Corder jest profesorem terapeutyki eksperymentalnej w londyńskim William Harvey Research Institute. Od ponad 25 lat zajmuje się badaniami nad ludzkim układem krążeniowym oraz związkami pomiędzy cukrzycą a schorzeniami kardiologicznymi, poszukując nowych leków przeciw tym dolegliwościom.
"Dieta winna" natomiast została uznana w 2007 roku za najlepszą książkę brytyjską w kategorii Best Wine Book for Professionals, zdobywając pierwszą nagrodę z przyznawanych dorocznie Gourmand World Cookbooks Awards.
Poradnik "Dieta winna" poleca Dom Wydawniczy Bellona.