"Zaspiek" jest jedyną piekarnią w powiecie żnińskim produkującą to pieczywo. Po raz pierwszy "Chleb dla Serca" pojawił się we współpracujących z piekarnią sklepach we wtorkowy poranek. Dziś mieszkańcy Barcina, Piechcina, Mogilna i Dąbrowy Mogileńskiej będą mogli go kupić po raz kolejny.
- Już widać zainteresowanie - mówi Marta Męczyńska - pracowniczka piekarni. - Klientów nie odstraszyła cena - 1,95 złotego za 300-gramowy bochenek. Być może chcą w ten sposób wspomóc program budowy "Polskiego sztucznego serca"r ealizowany przez Instytut Protez Serca Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, z pewnością jednak dbają o własne zdrowie - specjalnie opracowana receptura oraz starannie dobrane składniki mają dobroczynny wpływ na organizm.
**_Święta roślina Indian
Tajemnica chleba - przypominającego nieco wyglądem graham - tkwi w skwalenie - związku zawartym w mące i płatkach amaranthusa (polska nazwa szarłat). Walory tej rośliny poznali już Inkowie i Aztekowie - uznali więc ją za świętą, dziś jednak uprawiana również w Europie i Polsce. Skwalen m.in. reguluje syntezę cholesterolu, oczyszcza też organizm z trucizn pochodzenia przemysłowego.
Nikt nie wie, co go czeka...
**- Mam nadzieję, że "Chleb dla Serca" szybko zyska uznanie i znajdzie swe miejsce na rynku - dodaje Eugeniusz Zasada. - Na razie jest wypiekany dwa razy w tygodniu, jeśli jednak będzie się dobrze sprzedawał - możemy wypiekać go nawet codziennie. Nie będę ukrywał, że głównym motywem przystąpienia do piekarniczej akcji jest chęć wsparcia prac nad stworzeniem sztucznego serca. Nikt nie wie, kiedy dopadnie go choroba serca. Na przeszczep trzeba dziś czekać nawet kilka lat.mogłoby tego nie przeżyć, gdyby zaś pojawiło się w szpitalach polskie sztuczne serce - szanse na dotrwanie do operacji znacznie by wzrosły. Warto i o tym pomyśleć...
_"Zaspiek"planuje dalszą ekspansję ze swoim wyrobem - niewykluczone, że "zdrowy chleb"będzie można kupić w najbliższym czasie w sklepach Łabiszyna i Bydgoszczy.
Biznes
