
Masło otrzymuje się wyłącznie w wyniku zmaślania śmietanki pasteryzowanej nie ukwaszonej lub ukwaszonej (śmietany). Zarówno śmietanka, jak i śmietana przeznaczone do wyrobu masła, powinny zawierać co najmniej 25 – 35 procent tłuszczu. A ile procent tłuszczu musi zawierać masło? Co to jest masło półtłuste? Sprawdźcie w naszej galerii.

Masło amerykańskie jest białe, a europejskie żółte. Magazyn Business Insider tłumaczy to zbożem, którym są karmione amerykańskie krowy. Krowy europejskie natomiast jedzą głównie trawę. Zawiera ona beta-karoten, który wpływa na żółty kolor.

Zawartość tłuszczu w maśle też wpływa na jego kolor. Im tłustsze - tym bardziej żółte.

Masło europejskie ma o 6 proc. więcej tłuszczu w stosunku do masła amerykańskiego. To dzięki karmieniu krów trawą, bogatą kwasy omega-3.