https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego amerykańskie masło jest białe, a europejskie żółte? Takie są ciekawostki o maśle

Agnieszka Romanowicz
Masło otrzymuje się wyłącznie w wyniku zmaślania śmietanki pasteryzowanej nie ukwaszonej lub ukwaszonej (śmietany). Zarówno śmietanka, jak i śmietana przeznaczone do wyrobu masła, powinny zawierać co najmniej 25 – 35 procent tłuszczu. A ile procent tłuszczu musi zawierać masło? Co to jest masło półtłuste? Sprawdźcie w naszej galerii.
Masło otrzymuje się wyłącznie w wyniku zmaślania śmietanki pasteryzowanej nie ukwaszonej lub ukwaszonej (śmietany). Zarówno śmietanka, jak i śmietana przeznaczone do wyrobu masła, powinny zawierać co najmniej 25 – 35 procent tłuszczu. A ile procent tłuszczu musi zawierać masło? Co to jest masło półtłuste? Sprawdźcie w naszej galerii. Pixabay
Spożycie masła rośnie, podobnie jak wybór tłuszczów podobnych do masła. Czy masło zawierające 40 proc. tłuszczu to jeszcze masło? Co wpływa na kolor masła? Sprawdźcie w naszej galerii.

Masło jest najstarszym znanym tłuszczem do smarowania pieczywa i jego popularność nie maleje. W latach 2004 - 2021 produkcja masła w Polsce wzrosła ze 177 tys. ton do 240 tys. ton, tj. o 35 procent.

Takie są ciekawostki o maśle

Zgodnie z wytycznymi Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, masło otrzymuje się wyłącznie z mleka, w wyniku zmaślania śmietanki pasteryzowanej nie ukwaszonej lub ukwaszonej (śmietany). Zarówno śmietanka, jak i śmietana przeznaczone do wyrobu masła, powinny zawierać co najmniej 25 – 35 procent tłuszczu. A ile procent tłuszczu musi zawierać masło? Co to jest masło półtłuste? Sprawdźcie w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska