
Skąd biorą się kolory w liściach? Z tego, co drzewu jest jesienią zbędne:
- żółte ksantofile,
- pomarańczowe karoteny
- czerwone antocyjany.
Odcień zależy od ich proporcji. Wiosną oraz latem te barwniki również są w liściach, wspomagają chlorofil, który dominuje.

Dalej pracownik lasów wyjaśnia: "W trakcie przebarwiania liści, w miejscu styku ogonka z pędem powstaje tkanka odcinająca. Przy tym procesie niemały udział ma niezwykły, gdyż jedyny gazowy hormon roślin - etylen. To hormon starzenia, odpowiedzialny również za dojrzewanie owoców. Używa się go również w chłodniach, transportując m.in. banany, tak by na sklepowe półki trafiły już dojrzałe".

Strefa odcięcia składa się z cienkościennych komórek miękiszowych i różni się tym samym od otaczających ją pozostałych komórek (od strony łodygi tworzą ją komórki korka). Po rozpuszczeniu przez enzymy blaszki środkowej liść utrzymywany jest tylko na jednej wiązce przewodzącej, tłumaczy Rafał Śniegocki z RDLP w Poznaniu na stronie LP.

Liść staje się podatny na siły grawitacji i po jakimś czasie odpada. Jednak nie wszystkie tak łatwo oderwać. U niektórych drzew np. u dębu i buka wiązka przewodząca jest bardziej wzmocniona, a przez to liść jest silniej związany z gałęzią i może pomimo obumarcia pozostać jeszcze na niej długi czas.