1 z 7
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay
Gdy dowiesz się, jak działa na organizm smażenie na maśle, natychmiast przestaniesz to robić. Oto skutki smażenia na maśle.
2 z 7

fot. pixabay
Masło ma niski próg palenia
Masło zapala się już powyżej 170 stopni Celsjusza. Nie nadaje się do przygotowywania potraw wymagających długiej obróbki termicznej np. mięs czy ryb.
3 z 7

fot. pixabay
Rakotwórcze substancje w palącym się maśle
Z masła podczas smażenia wydzielają się rakotwórcze substancje. Nadaje się ono jednak do krótkiej obróbki np. smażenia jajek, omletów, podsmażaniu cebulki czy pieczarek. Przy użyciu masła można także podgrzewać potrawy
4 z 7

fot. pixabay
Masło klarowane
Jeżeli chcesz smażyć na maśle, wybierze masło klarowane. Jego punkt dymienia jest wyższy i wynosi 230°C.