https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego nie można smażyć na maśle? Takie są skutki smażenia na maśle dla zdrowia

Joanna Gólczyńska
Gdy dowiesz się, jak działa na organizm smażenie na maśle, natychmiast przestaniesz to robić. Oto skutki smażenia na maśle.
Gdy dowiesz się, jak działa na organizm smażenie na maśle, natychmiast przestaniesz to robić. Oto skutki smażenia na maśle. pixabay
Wiele osób lubi smażyć potrawy na maśle. Produkt ten nadaje potrawom złocistego koloru i maślanego posmaku. Dietetycy ostrzegają jednak, że smażenie na maśle jest niebezpieczne dla zdrowia i lepiej zastąpić je innymi tłuszczami roślinnymi. Takie mogą być skutki smażenia na maśle dla zdrowia.

Smażenie na maśle a zdrowie

Popularny jest pogląd, że smażenie na maśle nie szkodzi, a może być nawet zdrowsze od smażenia np. na oleju roślinnym. Prawdą jest, że dozwolone jest smażenie na maśle produktów, które nie wymagają długotrwałej obróbki termicznej np. warzyw. W przypadku mięs i ryb, szczególnie większych kawałków, dietetycy odradzają używania masła.

Masło ma niską temperaturę rozkładu (ok. 170 stopni) i jeszcze niższą temperaturę dymienia (ok. 100 stopi). Przypalone masło wydziela toksyczne i rakotwórcze związki.

Na czym najlepiej smażyć?

Najzdrowszym wyborem do smażenia potraw jest oliwa czy olej rzepakowy. Ciekawe właściwości odżywcze znajdziemy też w oleju z awokado czy oleju z orzeszków ziemnych.

Z kolei nie poleca się smażyć maśle, ze względu na niską temperaturę palenia, a także oleju kokosowym czy oleju palmowym - mają one bowiem wysoki poziom kwasów tłuszczowych nasyconych. Przy wysokiej temperaturze oleje te ulegają degradacji - rozkładają się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol, a następnie – substancje rakotwórcze.

Takie są skutki smażenia na maśle dla zdrowia

Choć nie można smażyć na maśle, miłośnicy maślanego smaku ucieszą się z informacji, że dozwolone jest krótkotrwałe odgrzewanie potraw na maśle. W ten sposób nadamy swoim daniom dodatkowego smaku i aromatu.

Dlaczego nie można smażyć na maśle? Jakie mogą być skutki smażenia na maśle dla naszego zdrowia? Odpowiedzi w galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska