Smażenie na maśle a zdrowie
Popularny jest pogląd, że smażenie na maśle nie szkodzi, a może być nawet zdrowsze od smażenia np. na oleju roślinnym. Prawdą jest, że dozwolone jest smażenie na maśle produktów, które nie wymagają długotrwałej obróbki termicznej np. warzyw. W przypadku mięs i ryb, szczególnie większych kawałków, dietetycy odradzają używania masła.
Masło ma niską temperaturę rozkładu (ok. 170 stopni) i jeszcze niższą temperaturę dymienia (ok. 100 stopi). Przypalone masło wydziela toksyczne i rakotwórcze związki.
Na czym najlepiej smażyć?
Najzdrowszym wyborem do smażenia potraw jest oliwa czy olej rzepakowy. Ciekawe właściwości odżywcze znajdziemy też w oleju z awokado czy oleju z orzeszków ziemnych.
Z kolei nie poleca się smażyć maśle, ze względu na niską temperaturę palenia, a także oleju kokosowym czy oleju palmowym - mają one bowiem wysoki poziom kwasów tłuszczowych nasyconych. Przy wysokiej temperaturze oleje te ulegają degradacji - rozkładają się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol, a następnie – substancje rakotwórcze.
Takie są skutki smażenia na maśle dla zdrowia
Choć nie można smażyć na maśle, miłośnicy maślanego smaku ucieszą się z informacji, że dozwolone jest krótkotrwałe odgrzewanie potraw na maśle. W ten sposób nadamy swoim daniom dodatkowego smaku i aromatu.
Dlaczego nie można smażyć na maśle? Jakie mogą być skutki smażenia na maśle dla naszego zdrowia? Odpowiedzi w galerii:
