https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Długie godziny przed komputerem? Borówki przynoszą ulgę oczom

oprac. (mp)
fot. sxc.hu
Na zaczerwienione, szczypiące i zmęczone oczy najczęściej stosujemy dostępne bez recepty krople. Tymczasem doskonałym ratunkiem jest także odpowiednia dieta.

Bardzo duży wpływ na jakość widzenia mają substancje roślinne zwane antocyjanami. Są to czerwone, niebieskie oraz fioletowe barwniki owoców i warzyw. Najcenniejsze dla oczu są owoce jagodowe, a w szczególności borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów antocyjanów.

Związki te uszczelniają naczynia krwionośne oka i zmniejszają krzepliwość krwi. Gałka oczna jest wówczas lepiej ukrwiona i odżywiona. Poprawiając ukrwienie siatkówki, antocyjany zwiększają komfort widzenia osób krótkowzrocznych. Borówka działa też przeciwzapalnie i bakteriostatycznie - podobne właściwości mają kwasy omega-3.

Niebagatelny wpływ na wzrok mają także minerały, zwłaszcza cynk, dzięki któremu rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Z kolei miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, przez co zapewnia odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska