Bardzo duży wpływ na jakość widzenia mają substancje roślinne zwane antocyjanami. Są to czerwone, niebieskie oraz fioletowe barwniki owoców i warzyw. Najcenniejsze dla oczu są owoce jagodowe, a w szczególności borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów antocyjanów.
Związki te uszczelniają naczynia krwionośne oka i zmniejszają krzepliwość krwi. Gałka oczna jest wówczas lepiej ukrwiona i odżywiona. Poprawiając ukrwienie siatkówki, antocyjany zwiększają komfort widzenia osób krótkowzrocznych. Borówka działa też przeciwzapalnie i bakteriostatycznie - podobne właściwości mają kwasy omega-3.
Niebagatelny wpływ na wzrok mają także minerały, zwłaszcza cynk, dzięki któremu rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Z kolei miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, przez co zapewnia odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS
- Grób Wojciecha Siemiona wyróżnia się na cmentarzu. Uwielbiany aktor zginął tragicznie