Bardzo duży wpływ na jakość widzenia mają substancje roślinne zwane antocyjanami. Są to czerwone, niebieskie oraz fioletowe barwniki owoców i warzyw. Najcenniejsze dla oczu są owoce jagodowe, a w szczególności borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów antocyjanów.
Związki te uszczelniają naczynia krwionośne oka i zmniejszają krzepliwość krwi. Gałka oczna jest wówczas lepiej ukrwiona i odżywiona. Poprawiając ukrwienie siatkówki, antocyjany zwiększają komfort widzenia osób krótkowzrocznych. Borówka działa też przeciwzapalnie i bakteriostatycznie - podobne właściwości mają kwasy omega-3.
Niebagatelny wpływ na wzrok mają także minerały, zwłaszcza cynk, dzięki któremu rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Z kolei miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, przez co zapewnia odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka.
Czytaj e-wydanie »