
Polska jest jedynym krajem w Unii Europejskiej, gdzie pogłowie bydła mięsnego rośnie z roku na rok o około 10 procent. - Dziś problemem jest to, że importujemy ponad 130 tys. cieląt rocznie. To oznacza, że nasze możliwości produkcyjne są dużo większe – mówi Jacek Zarzecki.

Jacek Zarzecki (z lewej): - Mówiono dotąd, że polska wołowina dobrze się sprzedaje, bo jest tania. I nagle okazało się, że nie jest tania, ale konkuruje jakością i powtarzalnością. Nasza wołowina wygrywa testy konsumenckie w Izraelu, jest sprzedawana w Pradze pod marką wołowiny argentyńskiej i jest szansa, że do końca roku rynek wietnamski, jeden z największych rynków azjatyckich, otworzy się dla polskiej wołowiny.

Cielęta (50-80 kg) - Świecie nad Wisłą (obrót sąsiedzki) - 950 zł/szt., Chełmno (obrót sąsiedzki) - 950 zł/szt., Złotniki Kujawskie - 950 zł/szt.

Byki kl. 1 - Grudziądz - 13 zł/kg, Siniarzewo - 11.50 zł/kg, Unisław - 12.50 zł/kg, Rypin - 11.50 zł/kg, Mogilno - 11 zł/kg. Byki kl. 2 - Grudziądz - 11 zł/kg, Siniarzewo - 10.60 zł/kg. Byki kl. Extra - Mogilno - 12 zł/kg, Złotniki Kujawskie - 12.50 zł/kg. Byki kl. O - Aleksandrów Kujawski - 20.40 zł/kg, Wytrębowice - 21 zł/kg. Byki kl. R - Aleksandrów Kujawski - 20.80 zł/kg, Wytrębowice - 20.40 zł/kg.