Turniej kulinarny w Grubnie
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie i Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, z okazji walentynek zorganizowali turniej umiejętności kulinarnych.
W szranki stanęły cztery dwuosobowe drużyny: dwie z Grubna i po jednej z Rypina oraz Torunia. Same dziewczęta - wszystkie ze szkół o profilu gastronomicznym.
Miały za zadanie przygotować przystawkę z ryb i deser z wykorzystaniem fjuta, czyli słodkiego syropu z buraka.
Zobacz też: "Ugotowani" będą w Grudziądzu. Kto chce wziąć udział?
Jurorom najbardziej smakował łosoś marynowany w soku pomarańczowym, smażony w orzechowej panierze na maśle, dzieła ekipy z Grubna. Wśród deserów największe wrażenie zrobiła malinowa rozkosz sióstr z Torunia. One też wygrały konkurs. Zdobyły tylko jeden punkt więcej niż ekipa z Grubna.
- Za nadanie potrawom nazw i ich najlepszą prezentację - wyjaśnia przewodniczący jury Tomasz Kosiński, szef kuchni w restauracji Hotel&SPA Chomiąża Szlachecka.
- Nauczyciele powinni kłaść na to większy nacisk - radzi juror Marek Szczygielski, kujawsko-pomorski inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Czytaj e-wydanie »