
Trik na ogórki kiszone
Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni, dzięki temu ich ogórki kiszone wychodzą smaczne, chrupiące, w sam raz kwaśne i jędrne.
Tę przyprawę na pewno masz w domu. Zobacz! ►

Liście roślin na twardość
By ogórki kiszone były twarde, a nie rozpadające się, warto podczas kiszenia dodać liście roślin: dębu, porzeczki, winogron i malin. Te liście sprawią, że ogórki będą twarde, ale także nadadzą warzywom charakterystyczny smak.

Pikantne ogórki kiszone - przyprawy
Jeśli lubisz lekko pikantne ogórki kiszone, śmiało dodaj podczas kiszenia odrobinę którejś z tych przypraw (lub zrób mieszankę według własnego smaku i uznania): chrzan, czosnek, gorczyca, imbir, papryczka chili, pieprz.

Estragon do ogórków kiszonych
Jednak najważniejszy składnik, który poprawi smak i chrupkość twoich ogórków kiszonych to estragon. Estragon to po łacinie Artemisia dracunculus - nazwa nawiązuje do kształtu liści, które wyglądają jak smocze języki, a "dracunculus" oznacza "smok". Na tę przyprawę mówi się też bylica draganek lub wężowe ziele.
Zobacz, jak działa estragon ►