
Estragon - właściwości
Estragon uprawiany jest jako roślina przyprawowa, ale także jako lecznicza, gdyż ma działanie prozdrowotne. Cenny jest zwłaszcza olejek eteryczny zawarty w tej roślinie.
Estragon wspomaga procesy trawienne, zwłaszcza po sutych i tłustych posiłkach, jest stosowany przy kolkach jelitowych, zaparciach, pobudza apetyt u niejadków.

Estragon - na wątrobę
Estragon działa też antybakteryjnie (pomaga na przykład utrzymać w zdrowiu jamę ustną), łagodzi objawy choroby lokomocyjnej. Pomaga utrzymać w dobrym stanie wątrobę (gdyż działa rozkurczowo i żółciopędnie), łagodzi też zgagę.
A jak działa, gdy dodasz go do ogórków kiszonych? Czytaj ►

Dodaj estragon do ogórków kiszonych
Gdy dodasz estragon do ogórków kiszonych, efekt z pewnością cię zaskoczy. Tak przyrządzone ogórki mają nieco inny smak - wyrazisty, mocniejszy, w dodatku dzięki tej przyprawie będą bardziej jędrne i chrupiące.
Warto też wiedzieć, że estragon - dzięki antybakteryjnym właściwościom zawartego w nim olejku eterycznego - zapobiega powstawaniu dziur i gniciu ogórków.