Ogórki kiszone - właściwości
Ogórki kiszone są bardzo smaczne, w Polsce mają wielu zwolenników właśnie ze względu na walory smakowe. To połączenie smaku kwaśnego ze słonym, do tego twardawa, chrupiąca, ale soczysta konsystencja i faktura. Dla wielu Polaków ogórki kiszone to prawie potrawa narodowa, której nie może zabraknąć w ich lodówkach i na stołach.
Ogórki kiszone oprócz bogatego smaku są cenione również ze względu na walory zdrowotne. Warzywa te zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia składników, między innymi witaminę C, E. To naturalny probiotyk, który bardzo korzystnie działa na mikroflorę jelitową, wspomaga odporność organizmu, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga też regulować procesy trawienne.
Jak się robi ogórki kiszone
Ogórki kiszone przygotowuje się ze świeżych ogórków. Sam proces przygotowania jest dość łatwy. Pod wpływem bakterii rozkładających zawarte w ogórkach cukry na kwas mlekowy zachodzi fermentacja. To właśnie kwas mlekowy zapobiega psuciu kiszonek, i sprawia, że możemy je bezpiecznie zjeść bez obawy o zatrucie na przykład pleśnią.
Dodaj tę przyprawę do ogórków kiszonych, a będą jędrne, twarde i chrupiące
Ta przyprawa to idealny dodatek to ogórków kiszonych. Podkręci ich smak i sprawi, że ogórki będą chrupiące i jędrne. Zobacz teraz w galerii trik na pyszne ogórki kiszone.
Zobacz także to:
► Pelargonia nie kwitnie i gubi kwiaty? Dodaj to warzywo do doniczki, a pelargonia obsypie się kwiatami
► Trik na piwonię - podlewaj tym kwiat raz na tydzień, a bujnie zakwitnie. Oto sprawdzony trik na mnóstwo pąków