
Suszone grzyby - sól, cukier i kwasek cytrynowy
Inny sposób na uniknięcie goryczki w grzybach, to dodanie do wody odrobiny soli lub cukru. Te składniki pomogą zneutralizować nieprzyjemny smak i podkreślą naturalny aromat grzybów.
Innym sposobem na poprawienie smaku grzybów jest dodanie do wody kilku kropel soku z cytryny. Kwas cytrynowy pomoże zmiękczyć grzyby i nada im delikatniejszy smak.

Suszone grzyby - cebula i zioła
By pozbyć się goryczki i poprawić smak grzybów, możesz też moczyć je w wodzie z dodatkiem połówki cebuli (na goryczkę) lub z dodatkiem przypraw - liścia laurowego czy ziela angielskiego (na smak).

Suszone grzyby - mleko i bulion
Moczenie w mleku nada grzybom kremowej konsystencji, a jednocześnie mleko zneutralizuje ewentualną goryczkę.
Moczenie w bulionie warzywnym doda grzybom głębi smaku.

Włóż to do słoika z suszonymi grzybami
Do pojemnika, w którym przechowujesz suszone grzyby (czy to słoik czy płócienny woreczek) możesz dodać zioła i przyprawy. Po pierwsze - odstraszą one niechciane owady, po drugie - nadadzą grzybom dodatkowy walor smakowy oraz wzmocnią ich aromat.
Czego użyć? Tu sprawdzi się liść laurowy, goździk, ziele angielskie (wystarczy kilka ziarenek). Obok woreczka, w którym trzymasz suszone grzyby, możesz dodatkowo położyć wysuszoną skórkę z cytryny, mandarynki czy pomarańczy (w zależności, co tam masz akurat pod ręką).