MKTG SR - pasek na kartach artykułów
12 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 225 g mąki żytniej razowej, 225 g wody...
fot. tombock1/pixabay.com

Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne

Zakwas chlebowy

Składniki: 225 g mąki żytniej razowej, 225 g wody

Przygotowanie:
1. Wymieszaj po 45 g mąki i wody, przykryj folią i odstaw w miejsce o temp. 24-28 stopni na 24 godz.
2. Połącz uzyskaną mieszankę z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw.
3. Wymieszaj 90 g uzyskanej mieszanki z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw., ale na 12 godzin, po czym powtórz.
4. Przez 3 kolejne dni powtarzaj czynności z p. 3, wyrzucając pozostałe ilości mieszanki z poprzedniego dnia; szóstego dnia możesz użyć zakwasu do pieczenia chleba, przy czym nadmiar należy przechowywać w lodówce i dokarmiać codziennie mąką wg opisanego schematu.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek na DK 91 na skrzyżowaniu z ulicą Moryca w Piotrkowie ZDJĘCIA

Śmiertelny wypadek na DK 91 na skrzyżowaniu z ulicą Moryca w Piotrkowie ZDJĘCIA

Pawo - nowy sklep w Białymstoku

Pawo - nowy sklep w Białymstoku

Polecamy

ORLEN wspiera rozwój startupów. Trwa nabór wniosków

ORLEN wspiera rozwój startupów. Trwa nabór wniosków

To piękne i niedoceniane kwiaty. Wspaniale kwitną, nie kapryszą i są na lata

To piękne i niedoceniane kwiaty. Wspaniale kwitną, nie kapryszą i są na lata

"Moja elektrownia wiatrowa" - o nowym programie w Minikowie. Są pieniądze na wiatraki

"Moja elektrownia wiatrowa" - o nowym programie w Minikowie. Są pieniądze na wiatraki