12 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Składniki: 225 g mąki żytniej razowej, 225 g wody...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/af/e1/5e2efac173459_o_large.jpg)
fot. tombock1/pixabay.com
Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Zakwas chlebowy
Składniki: 225 g mąki żytniej razowej, 225 g wody
Przygotowanie:
1. Wymieszaj po 45 g mąki i wody, przykryj folią i odstaw w miejsce o temp. 24-28 stopni na 24 godz.
2. Połącz uzyskaną mieszankę z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw.
3. Wymieszaj 90 g uzyskanej mieszanki z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw., ale na 12 godzin, po czym powtórz.
4. Przez 3 kolejne dni powtarzaj czynności z p. 3, wyrzucając pozostałe ilości mieszanki z poprzedniego dnia; szóstego dnia możesz użyć zakwasu do pieczenia chleba, przy czym nadmiar należy przechowywać w lodówce i dokarmiać codziennie mąką wg opisanego schematu.