
Oni nie powinni jeść dyni
Dynia jest bardzo zdrowa. Wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, odpornościowego, działa antynowotworowo, przeciwstarzeniowo, dostarcza cennych witamin i minerałów.
Jest jednak kilka schorzeń, przy których należy unikać jedzenia dyni. Zobacz przeciwwskazania do jedzenia dyni.

Dynia nie dla cukrzyków
Dynia ma wysoki indeks glikemiczny - aż 75. Zawiera dużo cukrów prostych, przez co szybko podnosi stężenie glukozy we krwi. Dlatego nie jest zalecana cukrzykom oraz osobom chorującym na insulinooporność. Nie ma jednak konieczności całkowitego wykluczenia dyni z diety. Ważne, by spożywać dynię jako składnik posiłku, w którym znajdą się również białko i tłuszcz.

Pestki z dyni
Inaczej natomiast wygląda sytuacja z pestkami i olejem z dyni. To bardzo cenne składniki diety.
Pestki dyni zawierają fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe (to między innymi kwasy omega-6 i kwasy omega-3), które są niezbędne dla organizmu - chronią serce, zapobiegają zakrzepom, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego.

Olej z dyni
Olej z dyni to równie cenny produkt, jak pestki dyni. Olej dyniowy zawiera fitosterole (obniżają poziom cholesterolu), cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, skwalen, kwasy fenolowe, tokoferole. Te składniki poprawiają pracę układu krwionośnego, nerwowego, działają antyoksydacyjnie (przeciwnowotworowo).
Pestki i olej z dyni ze względu na dobroczynne działanie i wysoką zawartość tłuszczów są jak najbardziej wskazane w diecie cukrzyka.