
Leki na bazie litu
Przeciwwskazaniem do jedzenia dyni jest przyjmowanie leków na bazie litu. Lit zwiększa uwalnianie serotoniny, przez co ma działanie przeciwdepresyjne i przeciwagresywne. Zmniejsza też działanie dopaminy, przez co działa przeciwmaniakalnie. Ogólnie, lit stosuje się w chorobach afektywnych, do stabilizacji nastroju.
Dynia może zaburzyć wydalanie litu, co prowadzi do wzrostu jego poziomu w organizmie. Dlatego osoby przyjmujące leki z litem powinny unikać jedzenia dyni w większych ilościach.

Niewydolność nerek
Osoby, które mają wysoki poziom potasu we krwi, są na diecie ubogopotasowej, nie powinny spożywać dyni, gdyż dostarcza ona sporo potasu. 100 gramów dyni zawiera aż 340 mg potasu. Potas jest niezbędny w organizmie, przede wszystkim wspiera działanie układu krwionośnego, jednak w przypadku osób na diecie ubogiej w potas, nadmiar tego pierwiastka może być bardzo groźny. Może powodować m.in. zaburzenia rytmu serca, porażenie mięśni, zaburzenia czucia.

Alergia na dynię
Alergia na dynię jest stosunkowo rzadka. Osoby uczulone na dynię nie powinny spożywać żadnej części tego warzywa: miąższu, soku, pestek, oleju. Typowe objawy alergii na dynię to biegunka, ból brzucha, wysypka, swędzenie, katar sienny.