Dynia to typowo jesienne warzywo. Wielu osobom kojarzy się nie tylko z jedzeniem, ale także jako ozdoba na Halloween. Jesienią dynia gości na stołach w wielu polskich domach - jako zupa, dynia pieczona, dodatek do makaronów i mięs, używa się oleju z dyni do sałatek, a także pestek dyni jako przekąski.
Dynia - odmiany
W Polsce najłatwiej kupić dynię olbrzymią lub zwyczajną. Dynia olbrzymia jest bardzo duża, okrągła, ma pomarańczową, zieloną lub żółtą skórkę. Dynia olbrzymia jest dość miękka, łatwo się ją kroi, idealnie nadaje się na placki, zapiekanki, zupy.
Najsmaczniejsze gatunki dyni to:
- dynia piżmowa,
- dynia zwyczajna,
- dynia hokkaido (odmiana dyni olbrzymiej),
- dynia makaronowa,
- dynia muszkatołowa.
Jaki rodzaj dyni jest najzdrowszy?
Eksperci od żywienia uważają, że najzdrowsza jest dynia hokkaido (odmiana dyni olbrzymiej). Zawiera ona najwięcej cennych składników odżywczych, między innymi uderzeniową dawkę witaminy A.
Te osoby nie powinny jeść dyni. Takie są skutki uboczne jedzenia dyni
Oprócz walorów smakowych i ozdobnych, dynia ma mnóstwo wartości odżywczych i prozdrowotnych. Jednak nie wszyscy powinni ją jeść. Zobacz teraz w galerii, kto powinien unikać dyni w diecie i jakie są niekorzystne skutki jej spożywania.
Zobacz także to:
► Podlewaj tą miksturą zamiokulkasa, a wypuści mnóstwo nowych liści. Trik na bujny rozrost zamiokulkasa
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Sekret drugiego związku Santor wyszedł na jaw. Uciekała od niego w najgorszym czasie
- Ale meksyk w mieszkaniu Dominiki Gwit! Nie wstydzi się pokazywać czegoś takiego?
- Bliska osoba wydała Annę-Marię Sieklucką! Nagle mówi o jej balangach
- U byłego gwiazdora "M jak miłość" zdiagnozowano poważną chorobę. Szczegóły są bolesne