To badania wśród tych pedagogów, którzy wzięli udział w programie edukacyjnym w ramach 5. edycji kampanii "Pora na pomidora".
- Co niepokojące, jako główną przyczynę wskazują oni fakt, że uczniowie nie przynoszą tych produktów ze sobą z domu np. w formie drugiego śniadania - wyjaśniają eksperci z zespołu kampanii "Pora na pomidora".
Program edukacyjny miał przekonać dzieci, rodziców i nauczycieli, że owoce i warzywa stanowią zdrową alternatywę smacznej przekąski, a także uczyć, jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.
Na pytanie dotyczące nawyku jedzenia drugiego śniadania, aż 93 proc. nauczycieli odpowiedziało, że najmłodsi chętnie sięgają po coś do jedzenia w porze tzw. lunchu. Wśród ich ulubionych przekąsek na pewno można znaleźć: owoce i warzywa, kanapki, jogurty, soki, nabiał oraz słodycze pod różną postacią.
Źródło: Ankieta internetowa przeprowadzona wśród nauczycieli biorących udział w programie edukacyjnym "Pora na pomidora w szkole i przedszkolu"
Prawie 86 proc. "belfrów" zauważyło, że to owoce są ulubioną przegryzką w czasie drugiego śniadania, ale: - Pod warunkiem, że zostały one przyniesione z domu - czytamy w raporcie. - Niepokojące jest jednak, że ponad 20 proc. nauczycieli uważa, że wśród maluchów, które dostają swobodę wyboru przekąski, wielu nich decyduje się sięgnąć po puste kalorie słodycze.
- Wyniki te podkreślają, że aktywne włączenie rodziców oraz nauczycieli w proces kreowania właściwych postaw żywieniowych u ich pociech jest niezbędne - podsumowują fachowcy. - Odpowiednio zbilansowany, racjonalny sposób odżywiania, ma bezpośredni wpływ na postawę najmłodszych, a także będzie miał pozytywny wydźwięk w ich późniejszym, zdrowym życiu.
A z tym jest problem. Bo większość pedagogów uważa, że brak wiedzy o warzywach i owocach oraz możliwości ich spróbowania jest główną przyczyną ograniczonego spożywania tych produktów wśród dzieciaków.
- Chcemy pokazać jak wiele dobra i jak niewiele wysiłku kosztuje zaprzyjaźnienie się z polskimi, sezonowymi owocami i warzywami - podkreśla Agnieszka Falba-Gałkowska z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, które organizują "Porę na pomidora".