https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szypułka prawdę powie! Tak rozpoznasz polskie truskawki. Importowane "sprytnie" udają nasze

Agnieszka Domka-Rybka
Piątkowy targ w Stalowej Woli
Piątkowy targ w Stalowej Woli Zdzisław Surowaniec
Jesteśmy spragnieni owoców i warzyw od rodzimych producentów, m.in. truskawek czy młodych ziemniaków. Żadne nie smakują tak dobrze, jak polskie! I to właśnie próbują wykorzystać nieuczciwi dostawcy, którzy przesypują importowane produkty i sprzedają jako nasze – ostrzega IJHARS. "Udają" polskie, bo łatwiej jest je sprzedać. Jak rozpoznać polskie truskawki?

Spis treści

- W weekend miałam ochotę na truskawki i, choć kilogram w moim osiedlowym sklepie kosztował aż 26 złotych, kupiłam – opowiada pani Anna z Bydgoszczy. – Błąd, że nie zapytałam skąd pochodzą, a wyglądały jak polskie. Zresztą, nie widziałam informacji, że nie są z naszego kraju. Dopiero w domu, po smaku, a właściwie były zupełnie bez smaku, zrozumiałam, że na pewno nie pochodzą z polskiej plantacji. Uważajcie!

Truskawki pod lupą inspektorów

„Sprawdzimy produkty krajowe, ale ze szczególną uwagą przyjrzymy się importowanym towarom. Zadbamy o to, aby konsumenci nie byli oszukiwani co do pochodzenia kupowanych owoców i warzyw” - podkreśla Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, którą cytuje portal dlahandlu.pl.

Teraz pod szczególnym nadzorem Inspekcji są truskawki, ale to również np. młode ziemniaki, oznakowanie kraju owoców i warzyw wprowadzanych do handlu w sklepach i na bazarach.

Tak nas oszukują handlowcy

Handlarze wykorzystują fakt, że konsumenci polscy są spragnieni krajowych owoców i IJHARS już zauważyła podejmowanie prób przesypywania importowanych owoców z Grecji czy Hiszpanii i sprzedawania ich jako polskie.

Polskie truskawki, czereśnie, ziemniaki, jabłka i pomidory - takie informacje umieszczają sprzedawcy przy warzywach i owocach. Często okazuje się jednak, że te owoce i warzywa przyjechały z daleka, z południowej Europy, a czasem nawet z Afryki.

"Udają" polskie, bo łatwiej jest sprzedać rodzime plony niż zagraniczne.

Jak rozpoznać polskie truskawki?

Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem? – radzą eksperci Portalu Spożywczego.

Barwa i kształt truskawek są charakterystyczne dla danej odmiany, ale generalnie polskie owoce mają stożkowaty lub sercowaty kształt.

  • Dojrzałe owoce są jasnoczerwone i błyszczące.

  • Są duże i pachną.

  • Zapach jest najbardziej intensywny przy szypułce.

  • Szypułka jest świeża i soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Jak mówią producenci – szypułka zawsze prawdę powie.

Szypułka po 3-4 dniach transportu z krajów północnej Afryki nie jest świeża

„Truskawka odbierana jest od producentów w dniu zerwania, maksymalnie na drugi dzień rano, po natychmiastowym schłodzeniu. Tak świeżego towaru w markecie życzylibyśmy wszystkim. Nie musi on podróżować przez pół świata, nie pozostawia śladu węglowego. Polską truskawkę bezbłędnie poznamy po smaku i po szypułce. Szypułka świeżej truskawki jest też świeża. Ona prawdę Wam powie” – mówią PS Wiesława i Zenon Janiak, jedni z pionierów uprawy w szklarni.

Szypułka po 3-4 dniach transportu, z krajów północnej Afryki, nie jest świeża. Po niej widać zmęczenie. Nie jest jasnozielona, jest ciemna, sucha i nie odstaje już od owocu.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska