Spis treści
- W weekend miałam ochotę na truskawki i, choć kilogram w moim osiedlowym sklepie kosztował aż 26 złotych, kupiłam – opowiada pani Anna z Bydgoszczy. – Błąd, że nie zapytałam skąd pochodzą, a wyglądały jak polskie. Zresztą, nie widziałam informacji, że nie są z naszego kraju. Dopiero w domu, po smaku, a właściwie były zupełnie bez smaku, zrozumiałam, że na pewno nie pochodzą z polskiej plantacji. Uważajcie!
Truskawki pod lupą inspektorów
„Sprawdzimy produkty krajowe, ale ze szczególną uwagą przyjrzymy się importowanym towarom. Zadbamy o to, aby konsumenci nie byli oszukiwani co do pochodzenia kupowanych owoców i warzyw” - podkreśla Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, którą cytuje portal dlahandlu.pl.
Teraz pod szczególnym nadzorem Inspekcji są truskawki, ale to również np. młode ziemniaki, oznakowanie kraju owoców i warzyw wprowadzanych do handlu w sklepach i na bazarach.
Tak nas oszukują handlowcy
Handlarze wykorzystują fakt, że konsumenci polscy są spragnieni krajowych owoców i IJHARS już zauważyła podejmowanie prób przesypywania importowanych owoców z Grecji czy Hiszpanii i sprzedawania ich jako polskie.
Polskie truskawki, czereśnie, ziemniaki, jabłka i pomidory - takie informacje umieszczają sprzedawcy przy warzywach i owocach. Często okazuje się jednak, że te owoce i warzywa przyjechały z daleka, z południowej Europy, a czasem nawet z Afryki.
"Udają" polskie, bo łatwiej jest sprzedać rodzime plony niż zagraniczne.
Jak rozpoznać polskie truskawki?
Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem? – radzą eksperci Portalu Spożywczego.
Barwa i kształt truskawek są charakterystyczne dla danej odmiany, ale generalnie polskie owoce mają stożkowaty lub sercowaty kształt.
Dojrzałe owoce są jasnoczerwone i błyszczące.
Są duże i pachną.
Zapach jest najbardziej intensywny przy szypułce.
Szypułka jest świeża i soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu.

Biznes
Jak mówią producenci – szypułka zawsze prawdę powie.
Szypułka po 3-4 dniach transportu z krajów północnej Afryki nie jest świeża
„Truskawka odbierana jest od producentów w dniu zerwania, maksymalnie na drugi dzień rano, po natychmiastowym schłodzeniu. Tak świeżego towaru w markecie życzylibyśmy wszystkim. Nie musi on podróżować przez pół świata, nie pozostawia śladu węglowego. Polską truskawkę bezbłędnie poznamy po smaku i po szypułce. Szypułka świeżej truskawki jest też świeża. Ona prawdę Wam powie” – mówią PS Wiesława i Zenon Janiak, jedni z pionierów uprawy w szklarni.
Szypułka po 3-4 dniach transportu, z krajów północnej Afryki, nie jest świeża. Po niej widać zmęczenie. Nie jest jasnozielona, jest ciemna, sucha i nie odstaje już od owocu.