https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dziennikarz kupił lewe mączki mięsno-kostne. Tylko skąd przyjechały? [wideo]

(LT), wideo: UWAGA! TVN/x-news
Czy mączka mięsno-kostna powstała w firmie Hetman, w Olszówce, k. Golubia-Dobrzynia?
Czy mączka mięsno-kostna powstała w firmie Hetman, w Olszówce, k. Golubia-Dobrzynia? sxc.hu
Dziennikarz TVN-u kupił tonę mączki mięsno-kostnej. Usłyszał, że powstała w firmie Hetman, w Olszówce, k. Golubia-Dobrzynia. Właściciele zakładu zaprzeczają.

Ja nie robię z pracownikami interesu, tylko ją robię z prezesem - powiedział mężczyzna, który dziennikarzowi TVN-u sprzedał mączkę mięsno-kostną.

Przywiózł ją w 50-kilogramowych workach, służbowym samochodem firmy Hetman, do której należy zakład w Olszówce. W reportażu można zobaczyć, że kierowca też dostaje pieniądze za "usługę".

Przeczytaj także: W Olszówce szukają mączek mięsno-kostnych. Prowokacja czy kolejna afera?

Rozpoznał pracownika

Sprzedający twierdzi, że to towar wyprodukowany w Olszówce. Podobno procederem zajmuje się piętnaście osób, a wszystko odbywa się "po cichu". - To nieprawda, że w Olszówce produkujemy mączki mięsno-kostne - mówi Dariusz Adamiak, wiceprezes firmy Hetman. - Nawet nie ma tam takich możliwości. To bzdura!

Adamiak przyznaje, że w telewizyjnym materiale rozpoznał sprzedawcę. - To nasz pracownik. Otrzymał karę finansową i nie koniec na tym - dodaje wiceprezes. - Samochód też jest nasz, ale kierowca który odbierał padłą zwierzynę od rolników tłumaczył, że został poproszony przez kolegę o przewiezienie czegoś. Nawet nie wiedział czego.

Zatem skąd wzięły się mączki? - Na pewno nie z Hetmana! - twierdzi wiceprezes. - Przypuszczam, że kupił je na lewo, a wiedząc o tym, że mączki produkowane do 2004 roku w naszym zakładzie były bardzo dobrej jakości, chciał je w ten sposób dobrze "zareklamować". Nasza firma jest czysta jak łza!
Ale sprawę dotyczącą firmy Hetman od kilku miesięcy bada golubska prokuratura.

W kompostowni odpadów w Olszówce pobrano substancję znalezioną w maszynie, która rzekomo nie była od dawna używana. Lekarzy weterynarii zdziwiło jednak to, że nie odłączono jej od prądu. Podejrzewali, że produkowano tam mączki mięsno-kostne, którymi nie wolno żywić zwierząt rzeźnych lub podobne preparaty.
- Niczego nam nie udowodniono - dodaje Adamiak. - W zakładzie nie ma linii do produkcji mączki!

Kompostownia zawieszona

Jednak w golubskiej prokuraturze postępowanie przygotowawcze wciąż trwa.
- Działalność kompostowni jest nadal zawieszona - mówi Roman Ratyński, z-ca wojewódzkiego lekarza weterynarii w Bydgoszczy. - Hetman chce ją przekwalifikować na zakład przetwórczy drugiej kategorii. Musi przedstawić plan technologiczny zakładu do zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii.
Czy to znaczy, że Hetman chce w Olszówce znowu produkować mączkę?
- Nie o to chodzi - tłumaczy Adamiak. - Zmieni się właściwie tylko nazwa, bo nadal będzie to miejsce do podsuszania odpadów, które potem trafią do usytuowanej w sąsiedztwie spalarni.
Czy zakład w Olszówce będzie częściej kontrolowany?
- Jeśli będzie taka potrzeba - twierdzi Ratyński. - Wcześniej nie było niepokojących sygnałów dotyczących Hetmana. A "czarne owce" mogą się znaleźć w każdej firmie.

Źródło: UWAGA! TVN/x-news

Czytaj e-wydanie »

Komentarze 11

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
W dniu 16.09.2013 o 07:57, Gość napisał:

Woda, która pijemy jest chlorowana, a chlor jest raktwórczy. Mamy więc nic nie jeść, nic nie pić, a może także nie oddychać?

 


Przecież ogólnie wiadomo, że samo życie jest szkodliwe i zawsze kończy się tak samo - śmiercią :P

G
Gość

Woda, która pijemy jest chlorowana, a chlor jest raktwórczy. Mamy więc nic nie jeść, nic nie pić, a może także nie oddychać?

G
Gość

Spalarnia w Olszówce to maszyna do robienia pieniędzy. Szkoda że innych boli sukces kogoś innego.

g
gosc
W dniu 14.09.2013 o 20:17, obserwator napisał:

W Polsce świnie nigdy nie zachorowały na BSE. Nie jest więc prawdą, że karmienie ich mączką powoduje u nich taką chorobę.

 


Ale tvn wie lepiej.

Z
Zenek

Dlaczego dziennikarze nie interesuja sie okrytnym traktowaniem zwierząt hodowlanych??

Nikogo nie obchodzi ze prosiaki są na żywcja kastrowane, bez żadnego znieczulenia wyrywane są jądr żeby mięso było lepsze. Niemal 100% prosiaków płci męskiej jest tak  traktowanych.

 

k
konsument
W dniu 11.09.2013 o 17:13, Gość napisał:

 Nie podniecaj się. Przed wejściem do UE to nie było żadne przestępstwo. Widać że wystarczy zmienić przepisy i już kogoś na śmierć wysyłasz.Jak w takim razie nazwiesz kogoś, kto świadomie wprowadza do obrotu ,,mączkę" ze śmiertelną chorobą . Przecież teoretycznie każdy z nas może być ofiarą  pazerności takiej mendy.Czy warto dla ,,kilku" złotych narażać innych ludzi na śmierć ?Dla mnie taki ktoś powinien odpowiadać, jak za usiłowanie zabójstwa. Rolą prokuratury jest udowodnienie winy. Nie tak dawno, jak pisano  karmiono nas starą kiełbasą, wyrobami z padliny, czy mamy wobec takich sytuacji przechodzić obojętnie ?Dla mnie, ludzie parający się takim mieszanym interesem, to najgorszy gatunek ludzi - cmentarne hieny, dla których zdrowie i życie szczególnie małych dzieci, to wielkie zero !!

 

G
Gość

"Mączki zwierzęce (z krwi, mięsno-kostne, rybne) są paszami wysokobiałkowymi (do 80% białka),nadają się do uzupełnienia białka roślinnego w dawkach. Trzoda i drób potrzebują najwięcej białka zwierzęcego, ale nie można mączek podawać więcej, niż 10%, ponieważ są bardzo słone"

 

Jakoś tu nie pisze nic o tym ze powoduje śmierć. Druga sprawa to czy mączka produkowana na olszówce była odpowiedniej jakości...

W UE już mysla nad tym aby uchylić zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych. Generalnie to nie powinno sie np. krów żywić mączkami pochodzenia krowiego bo właśnie od tego sie wzięła BSE

A ta cała prowokacja to jest żenada... koleś przyjechał pod zakład z kamerą i chciał oddać im ich maczkę do utylizacji... A oni mieli co mu odpowiedzieć? -Jasne! to nasza maczka... A nie chce pan wiecej? bo dopiero co zrobiliśmy... jeszcze ciepla:D

 

 

 

g
gość

gówno prawda jest to trując i powoduje śmierc .wyzej  jakiś pracownik co wały z nimi robił tłumaczy że to jest zdrowe deb***.do pierdla ich wszystkich powsadzac i karmić tą mączką.

Z
Zbyszek

Interesuje się tym tematem i wiem dokładnie, że polskie mączki mięsno- kostne są przecież eksportowane do innych krajów poza UE, w których świnie karmione są nimi, a później sprowadzane jest mięso z tych krajów do Polski . Dziwi mnie jedna rzecz od dawna karmiono świnie mączką mięsno-kostną , i w reportażu sprawa też dotyczy świń karmionych mączką mięsno- kostną j, to dlaczego mówi się o BSE, przecież świnie na BSE nie chorują. Dziennikarze robią wielki temat pod publikę a może jest w tym jeszcze inny cel. Ponadto żywienie krzyżowe mączką mięsno-kostną jest dopuszczalne i nie powoduje ryzyka powstania chorób, i to jest naukowo udowodnione, ale ten sposób żywienia blokowany jest w UE, ktoś ma w tym interes pewnie. Inteligencja dziennikarzy TVN jest powalająca, jak ktoś przygotowuje materiał to powinien się przygotować, jak może powstawać białko ze spalonych kawałków zwierząt … przecież to niemożliwe, pali się dlatego żeby białka nie było!

 

G
Gość
W dniu 11.09.2013 o 07:59, konsument napisał:

Jak bardzo trzeba być naiwnym, aby tłumaczenia ,,kierownictwa" firmy traktować poważnie ?Zero tolerancji dla siejących śmierć. Osoby, które prowadzą taki interes powinny odpowiadać, jak za usiłowanie zabójstwa !!!

 


Nie podniecaj się. Przed wejściem do UE to nie było żadne przestępstwo. Widać że wystarczy zmienić przepisy i już kogoś na śmierć wysyłasz.

k
konsument

Jak bardzo trzeba być naiwnym, aby tłumaczenia ,,kierownictwa" firmy traktować poważnie ?

Zero tolerancji dla siejących śmierć. Osoby, które prowadzą taki interes powinny odpowiadać, jak za usiłowanie zabójstwa !!!

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska