https://pomorska.pl
reklama

Mączki mięsno-kostne wypadły z koryt. Izby chcą zniesienia zakazu ich stosowania w żywieniu krzyżowym

Lucyna Talaśka-Klich
Za zniesieniem zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu krzyżowym są m.in. właściciele kurników
Za zniesieniem zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu krzyżowym są m.in. właściciele kurników Lucyna Talaśka-Klich
Zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych podniósł koszty produkcji. Izby rolnicze walczą, by został zniesiony w żywieniu krzyżowym.

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zniesienia zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych. - Chodzi o to, by dopuścić ich stosowanie w tzw. żywieniu krzyżowym zwierząt – wyjaśnia Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR, który niedawno brał udział w Forum Rolniczym "Gazety Pomorskiej".

Od wielu lat w związku chorobą BSE, w prawie paszowym krajów Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Izby podkreślają, że skutkiem tego zakazu jest wzrost kosztów produkcji związany z koniecznością stosowania zamienników w postaci śruty sojowej, w znacznej mierze produkowanej w oparciu o rośliny zmodyfikowane genetycznie.

Polska jest krajem wolnym od BSE. Zarząd KRIR zwrócił się o podjęcie działań na forum Komisji Europejskiej, by częściowo uchylić te przepisy i ograniczyć do zakazu żywienia zwierząt mączkami mięsno-kostnymi w ramach tego samego gatunku.

Krajowa Rada Izb Rolniczych działając na forum COPA oraz innych międzynarodowych europejskich organizacji rolniczych zapewniła, że będzie w dalszym ciągu także lobbowała za zmniejszeniem tych ograniczeń. - Mamy już paru zwolenników – dodał Szmulewicz.

Wybrane dla Ciebie

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska