W sobotę, 12 sierpnia 2023 roku, na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu koła gospodyń wiejskich, które wygrały etap powiatowy ogólnopolskiego konkursu „Bitwa regionów”, rywalizowały o wejście do finału.
Bitwa Regionów to konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, któremu towarzyszą liczne imprezy kulturalne. W tym roku zorganizowano ósmą jego edycję. Pierwszy etap polegał na rywalizacji w powiatach podczas pikników z "Produktem Polskim". KGW, które zdobyły najwyższą liczbę punktów, zostały zaproszone do udziału w półfinałach wojewódzkich. Zwycięzcy etapów wojewódzkich wezmą udział w finale VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”, który odbędzie się w Warszawie.
Z województwa kujawsko-pomorskiego do II etapu „Bitwy regionów” przeszły:
- Koło Gospodyń Wiejskich Anieliny - Berce z Dynią
- Koło Gospodyń Wiejskich Młyny-Młynice - Pieczona dziczyzna serwowana z trzema sosami
- Koło Gospodyń Wiejskich Brzozie - Kaczka z wiejskiej zagrody nadziewana sianem
- Koło Gospodyń Wiejskich “BOROWIANKI” w Białym Borze k/Grudziądza - Królik po Grudziądzku
- Koło Gospodyń Wiejskich w Stolnie - Udko kaczki faszerowane w sosie śliwkowym z kopytkami i sałatką z czerwonej kapusty
- Koło Gospodyń Wiejskich Pruszcz - Polędwica z jelenia w sosie myśliwskim w ziołach na pure z selera
- Koło Gospodyń Wiejskich “Łowiczanki” z Łowiczka - Udko kacze karmelizowane w sosie żurawinowym podane z klapaczami
- Koło Gospodyń Wiejskich Żołędowo - Dziczek pod dębem
- Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku - Gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
- Koło Gospodyń Wiejskich w Łyskowie - Pasztet z królika
- Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach - Wyjątkowy Kociołek Rozmaitości z Jeziora i Lasu
- Koło Kobiet Rachcin - Policzki wieprzowe na musie mirabelkowym
- Koło Gospodyń Wiejskich Jezioranki w Ostrowie - Karkówka z warzywami po Ostrowsku z sałatką warzywną
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kłopocie - Gołąbki z gęsiną na kremie selerowo-chrzanowym z sosem porzeczkowym
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mamliczu - Farsze Pod Pierzynką
- Koło Gospodyń Wiejskich w Dylewie - Gęś pieczona z nadzieniem
- Koło Gospodyń Wiejskich Opatowice - Glazurowana w miodzie pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem i kluseczkami
- Koło Gospodyń Wiejskich we Wrockach - Gęsina konfitowana z pieczonymi ziemniakami i modrą kapustą
- Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce - Pierogi z kaczki w owocowych sosach
W tegorocznej edycji konkursu jurorów zachwyciła gęsina w sosie śliwkowo-cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki. Nagrodę za zajęcie pierwszego miejsca odebrały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku.
Na II miejscu uplasowało się Koło Kobiet Rachcin za policzki wieprzowe na musie mirabelkowym. III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Anieliny za berce z dynią.
Wyróżnienia otrzymały: Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach za wyjątkowy kociołek rozmaitości z jeziora i lasu oraz Koło Gospodyń Wiejskich Brzozie za kaczka z wiejskiej zagrody nadziewana sianem.
Organizatorami „Bitwy Regionów” są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Zobaczcie zdjęcia z wydarzenia