
Jednym z zarzutów wobec oleju rzepakowego są obecne w nim pozostałości glifosatu. Jednak w marcu i kwietniu 2020 r. badania oleju rzepakowego dowiodły, że nie zawiera on lub zawiera śladowe ilości tego pestycydu, znacznie poniżej dopuszczalnej wartości. Przetwarzanie nasion, jak tłoczenie oleju, usuwa ewentualne resztki glifosatu.

Osoby z nadwaga muszą ograniczyć spożycie oleju rzepakowego. To mit. W diecie redukcyjnej tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę i nie należy ich ograniczać do minimum. Zaleca się zastępowanie tłuszczów nasyconych, tłuszczami nienasyconymi pochodzącymi m.in. z olejów. Na szczególną uwagę zasługuje olej rzepakowy, który może być źródłem wielu cennych składników w diecie osób z nadwagą i otyłością.

Nie masło, nie smalec, a olej rzepakowy jest najlepszy do smażenia. Do przygotowywania potraw na gorąco powinien być wykorzystywany olej rafinowany (oczyszczony), czyli ten najpowszechniej dostępny, natomiast olej tłoczony na zimno powinien być wykorzystywany jedynie do potraw na zimno, np. sałatek.

Oleju powinny unikać osoby chore na cukrzycę i chorobę wieńcową. To mit. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca spożywanie tłuszczów roślinnych, z wyjątkiem palmowego i kokosowego. Również Polskie Towarzystwo Dietetyki, w rekomendacjach zarówno dla osób z cukrzycą jak i pacjentów kardiologicznych, jako źródła tłuszczu wskazuje płynne oleje roślinne, nasiona, orzechy i tłuste ryby morskie.