
Olej rzepakowy zawiera kwas alfa-linolenowy, który jest bardzo ważny dla zdrowia człowieka. U osób, które nie spożywają ryb lub spożywają je rzadko, a do tej grupy często należą dzieci, produkty zawierające kwas alfa-linolenowy stają się źródłem kwasów omega-3. Dlatego warto uwzględniać olej rzepakowy w dziecięcej diecie już od najmłodszych lat.

W diecie wegetarian, która często nie uwzględnia ryb, obecny w oleju rzepakowym kwas jest szczególnie ważny dla zachowania zdrowia.

W okresie ciąży należy unikać spożycia tłuszczów, aby nadmiernie nie tyć. To mit. Tłuszcze w czasie ciąży, podobnie, jak w okresie wcześniejszym, to bardzo ważne i potrzebne składniki diety. Znaczny niedobór niektórych kwasów tłuszczowych może zakłócać prawidłowy podział komórek, wzrost tkanek i rozwój narządów płodu.

Olej kokosowy jest lepszy od rzepakowego. To mit, choć to także tłuszcz roślinny, ale w przeciwieństwie do innych olejów, w większości (82,5 proc.) składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Dla porównania, olej rzepakowy rafinowany zawiera jedynie 6,7 g/100 g, a tłoczony na zimno – 5,6 g/100 g kwasów nasyconych i zawiera ich najmniej spośród wszystkich olejów. Olej kokosowy nie jest zalecany do przygotowywania codziennych potraw.