Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej przypomina, że już w 2000 r. WHO zalecało zastępowanie nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego przez tłuszcze nienasycone (np. oleje roślinne i margaryny miękkie). Szczególnie cenne są oleje tłoczone na zimno, zwłaszcza rodzimy olej rzepakowy.
Olej na zimno uzyskuje się wyłącznie z pomocą zabiegów mechanicznych, bez użycia podwyższonej temperatury. Oczyszczane takiego oleju następuje wyłącznie poprzez przemycie wodą, osadzanie, filtrowanie i wirowanie. Olej tłoczony na zimno ma ciemniejszą barwę niż olej rafinowany, a obecne w nim naturalne składniki nadają mu charakterystyczny smak i zapach.
Ale NCEŻ ostrzega, że ze względu na wyłącznie mechaniczne metody oczyszczania, obok korzystnych dla zdrowia składników, oleje takie mogą zawierać również szereg niepożądanych składników, takich jak: produkty hydrolizy i utleniania, zanieczyszczenia chemiczne środowiskowe i technologiczne oraz zanieczyszczenia fizyczne.
Jaka jest prawda o oleju rzepakowym? Eksperci NCEŻ podają fakty i mity. Zobaczcie naszej galerii.
Źródło: NCEŻ
