Festiwal Smaku 2014. Tysiące ludzi zjechały do Gruczna [zdjęcia]
Agnieszka Romanowicz
Pokaz pracy psów pasterskich
Weekend w regionie należał do smaku. Tysiące ludzi zjechały do Gruczna pod Świeciem, by delektować się jadłem serwowanym podczas dziewiątego już Festiwalu Smaku.
Wystawcy oferowali pączki pieczone od ręki, kiełbasy z różnych mięs uwędzone właśnie w beczkach, obok ryby trzymane w ciepłym dymie i strażacka grochówka. To na pierwszym placu przy młynie, bo dalej kusiły wyroby z gęsi i miody z wszelkich rodzajów kwiatów. W tym roku w Grucznie hitem była gryka z pasieki Jacka Paula z Gniewkowa. Na tzw. oślej łączce zrobiło się międzynarodowo. Portugalczycy z winami byli ciasno otoczeni przez klientów. Podobnie Gruzini, którzy rzucali się w oczy z daleka, bo nad stoiskiem rozwiesili dużą, gruzińską flagę.
Prezentujemy zdjęcia z Festiwalu Smaku. Więcej informacji w poniedziałkowej "Gazecie Pomorskiej". Zapraszamy też na www.pomorska.pl/rolnictwo
Podaj powód zgłoszenia
K
Byłem pierwszy i ostatni raz to festiwal dojenia ludzi z kasy i tyle w temacie
m
Ano ktos musi się dorobic ,dzisiaj nie ma nic za darmo ,nakarmic za friko taką masę ludzi to nie w naszym kraju
G
Drożyzna i tyle. No ale jak się dowiedziałem jaki haracz muszą płacić wystawcy organizatorom za postawienie budki na łące to wszystko jasne.