Firma Frosta z Bydgoszczy kończy w tym roku 20 lat [historia w skrócie]

(tik)
archiwum/Filip Kowalkowski
Na polskim rynku marka Frosta obecna jest od 1999 roku. To obecnie lider mrożonych produktów rybnych.

1999 to rok, w którym z taśmy produkcyjnej zjechały pierwsze "Złote paluszki rybne Frosty". Rok później pierwszy raz oglądaliśmy je w telewizji.

Jednak Frosta to nie tylko paluszki – obecnie w ofercie marki jest ponad 70 produktów. Na samą rybę firma proponuje prawie 30 pomysłów: od ryb z pieca z sosami po steki rybne, a reszta to pomysłowe mrożone dania gotowe z różnych stron świata: znajdziemy tu azjatyckie Nasi Goreng, hiszpańską Paellę, czy Mexican chicken.

65 mln zł kosztowała nowoczesna linia do produkcji przetworów rybnych w bydgoskim zakładzie Frosty. Z nany producent mrożonek rybnych zatrudnia w Bydgoszczy prawie 700 osób. Do najnowszej linii produkującej przetwory rybne z warzywami i sosami przyjął 40 pracowników, a docelowo ma ich być 80. - Inwestycja to 5,5 tys. metrów kwadratowych hali, 1000 metrów budynku biurowego i 2 tys. metrów magazynów - powiedział podczas wczorajszego uroczystego otwarcia nowej linii Mirosław Ranosz, dyrektor fabryk grupy Frosta. Frosta w Bydgoszczy. Inwestuje w nową fabrykę i będzie zatrudniać [foto i wideo]Jej moce przerobowe to 20 tysięcy ton rocznie. Ranosz dodał, że priorytetem firmy jest zrównoważony rozwój: - Od 2011 do 2016 roku zmniejszyliśmy emisję CO2 o 30 procent, zużycie energii o 28 proc. Nowa hala została zaprojektowana w taki sposób, aby osiągnąć najwyższą efektywność energetyczną. W Bydgoszczy fabryka działa od 1999 roku w miejscu po byłym Unileverze. Produkowane są tutaj mieszanki warzywne i produkty rybne, które trafiają na krajowy rynek oraz do krajów europejskich. 70 proc. produkcji jest eksportowanej. Frosta ma cztery zakłady, trzy w Niemczech i jeden w Polsce. Bydgoski jest jej drugim co do wielkości. - W 2018 roku zamierzamy uruchomić w Bydgoszczy Centrum Usług Wspólnych, finansowych i obsługi klientów dla całej grupy Frosta, ale na razie nie chcę zdradzać szczegółów - mówił Mirosław Ranosz.   Wideo: Agata Wodzień

Frosta otworzyła w Bydgoszczy linię światowej klasy [zdjęcia i wideo]

W 2016 roku firma wprowadziła też gotowe dania wegańskie i wegetariańskie!

W ciągu 20 lat, moce produkcyjne fabryki Frosty wzrosły aż 30-krotnie. "Wiemy na pewno, że marka zamierza nadal rozwijać się również na wielu innych polach, w tym ochrony środowiska" - zapowiada firma.

Poniżej historia działalności marki Frosta w skrócie...

Firma Frosta z Bydgoszczy kończy w tym roku 20 lat [historia w skrócie]
Infografika: Frosta

Uwaga na chińskie telefony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie